Donald Trump zakasnio četiri dana za bh. političarima

Radiosarajevo.ba
Donald Trump zakasnio četiri dana za bh. političarima
Američki predsjednik Donald Trump čestitao je u četvrtak telefonski njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, četiri dana nakon njezine pobjede na parlamentarnim izborima.

Trump održava teške odnose s Merkel, koja je na vlasti već 12 godina, zadnjih je mjeseci jasno izrazila razlike u stajalištima spram šefa Bijele kuće.

U čestitci je naglasio "duboku povezanost" Washingtona i Berlina te "američki angažman spram čvrstog i starog saveza s njemačkom vladom i narodom".

Sporazum o iranskoj nuklearnoj energiji, potpisan 2015. između Teherana i šest velikih sila, među kojima SAD i Njemačka, koji bi Trump mogao dovesti u pitanje, dio je načetih tema.

Dvoje čelnika istaknuli su važnost postizanja "mirne denuklearizacije sjevernokorejskog poluotoka".

Prije sedam dana njemačka kancelarka izrazila je "jasno neslaganje" s američkim predsjednikom po tom pitanju, prenosi Hina.

Podsjećamo, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uputio je čestitku za izbornu pobjedu kancelarki Njemačke Angeli Merkel isti dan kada je ona i proglasila izbornui pobjedu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije