Donald Trump odbija priznati poraz?

Radiosarajevo.ba
Donald Trump odbija priznati poraz?
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Donald Trump ne pokazuje znakove da će dostojanstveno prihvatiti poraz.

Podsjetimo, večeras su i CNN i AP, ali i drugi svjetski mediji, proglasili projekciju da je Joe Biden novi američki predsjednik, a nakon što su prebrojani glasovi u Pennsylvaniji.

Svi znamo zašto Joe Biden žuri da se lažno predstavlja kao pobjednik i zašto mu se njegovi medijski saveznici toliko trude pomoći: ne žele da se istina razotkrije. Jednostavna činjenica je da ovi izbori još nisu završili”, rekao je Trump u saopćenju.

Činjenica, navodi Guardian, jeste da su ovi izbori gotovi.

Konačni glasovi i dalje će se brojati u desecima država, ali u ovom trenutku ne postoji način da se Trump vrati u predsjedničku utrku.

"Od ponedjeljka će naša kampanja započeti procesuiranje našeg slučaja na sudu kako bi se osiguralo da se u potpunosti poštuju izborni zakoni i u Bijelu kuću sjedne zakoniti pobjednik", rekao je Trump.

Prethodno je na Twitteru napisao kako je on pobjednik, i to "veliki"(...).

Trumpov izborni tim pokrenuo je ove sedmice parnice u više ključnih država, ali nekoliko ih je već odbačeno, a Bidenov tim ih je odbacio kao "bezuslovne".

Također je vrijedno napomenuti da Trump ne mora priznati izbore, iako se to smatra obilježjem mirnog prijenosa vlasti.

Činjenica je da je Biden izbornim glasovima izborio pobjedu u Bijeloj kući, a u januaru će položiti zakletvu za predsjednika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije