Donald Trump je novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država

Radiosarajevo.ba
Donald Trump je novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država
Zvanično je. Donald Trump je, nakon polaganja zakletve na Capitolu, postao novi, četrdeset i peti po redu, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Trump je položio ruku na dvije Biblije, svoju obiteljsku i onu koju je koristio Abraham Lincoln, te je, ponavljajući riječi za čelnikom Vrhovnog suda Johnom Robertsom, prisegnuo na dužnost.

Trump je nakon zakletve počeo svoj prvi govor kao američki predsjednik, a, nakon toga, u skladu s tradicijom, Trump i njegov potpredsjednik Mike Pence otići će na ručak u Kongres. Kako se očekuje, u 21 sat prema našem vremenu počinje parada Avenijom Pensylvania od Capitola do Bijele kuće.

Trump, Pence i njihove supruge učestvovat će i na tri službena inauguracijska bala. U subotu će novi predsjednik i njegov potpredsjednik od 10 do 11 sati (od 16 do 17 prema našem vremenu) biti na međukonfesionalnoj molitvi u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu, čime će službeno završiti inauguracijske svečanosti.

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump ulazi u Bijelu kuću praćen brojnim skandalima, suočen s historijski niskim rejtingom, sukobom s vlastitim obavještajnim službama i medijima, polariziranim američkim društvom i svijetom prepunim kriza raznih vrsta.

Nastojeći pronaći ljude koji će mu pomoći voditi zemlju, Trump se okrenuo grupi različitih protagonista, članovima obitelji, generalima, milijarderima i etabliranim republikancima, od kojih malo ko ima iskustvo rada u Bijeloj kući.

Nagao, neumjeren i politički neiskusan, Donald Trump nije se uklapao u tradicionalni profil kandidata za najmoćnije radno mjesto na svijetu. Republikanski mulitimilijarder bezgranične energije i golema ega prkosio je svim predviđanjima od samog početka i pokazao se nepobjedivim političkim protivnikom, prvo svojim protukandidatima za stranačku nominaciju, a zatim i mnogo iskusnijoj Hillary Clinton.

Trebalo mu je manje od 17 mjeseci da dođe do Bijele kuće, čime je nadmašio rivale koji su to sanjali godinama – 70-godišnji bogataš svojim je govorima, koji su bili melem za uši frustiranim i nesigurnim Amerikancima na vjetrometini globalizacije, milionima njih postao glasonoša promjena. U kampanji se pokazao i kao snažna "politička životinja" i populistički junak koji je obećao da će "Ameriku ponovo učiniti velikom".

Ko je Donald Trump?

Donald Trump rođen je 14. juna 1946, kao četvrto od petero djece Fredericka i Mary Trump. Kažu da je bio teško dijete. Roditelji su ga s 13 godina poslali na vojnu akademiju, gdje je bio uspješan. Studirao je na Univerzitetu Fordham, a poslije u sklopu Univerziteta u Pennsylvaniji završio prestižni poslovni fakultet Wharton.

Trumpov otac, sin njemačkih useljenika, bogatstvo je stekao u graditeljstvu. Trump je počeo raditi za oca nakon fakulteta, a ovaj mu je pomogao da stane na noge "malim zajmom od par miliona dolara". Već 1974. preuzeo je obiteljski posao i investirao u hotele, kockarnice, golf igrališta i luskuznu stanogradnju.

Kasnije ulazi u svijet zabave, prvo licencama za Miss Amerike i Miss Universe, a potom i svojim ulogama u reality showu Pripravnik i njegovom nastavku sa slavnim osobama. Nije uvijek bio uspješan. Bankrotirao je četiri puta, ali se svaki put nakon restrukturiranja podigao na noge. Forbes mu bogatstvo procjenjuje na četiri milijarde dolara, a Bloomberg na 2,9 milijardi.

Triput se ženio glamuroznim ženama, a razvodima dvaput završio na naslovnicama. Godine 1977. vjenčao se s češkom manekenkom Ivanom Zelničkovom s kojom ima troje djece, Donalda mlađeg, Ivanku i Erica, pišu 24sata.hr. Od 1993. do 1999. bio je u braku s glumicom Martom Maples. Imaju jedno dijete. Sa slovenskom manekenkom Melanijom Knavs vjenčao se 2005. i također imaju jedno dijete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije