Milorad Dodik ipak nije dobio poziv za inauguraciju Donalda Trumpa

Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik ipak nije dobio poziv za inauguraciju Donalda Trumpa
Kurir / Milorad Dodik, Foto: Zorana Jevtić
Od brojnih najava pojedinaca iz regiona da će ići na inauguraciju novoizabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, izgleda se sve svelo samo na ambasadore.

Tačnije, samo su oni osobe koje su zvanično pozvane na čin Trumpove inauguracije, dok su svi ostali, bilo da su već otišli ili ne, pozivani uglavnom na „popratne događaje“.

Za razliku od drugih zemalja, američka praksa je takva da na inauguraciji predsjednika SAD-a prisustvuju samo ambasadori zemalja koje imaju predstavništva u Americi, ali ne i delegacije i druge visoke zvanice, poput predsjednika i premijera. Na Trumpovu inauguraciju samo su pozvani predsjednik Meksika i premijer Kanade.

Kako su javljali pojedini mediji, Milorad Dodik dobio je poziv na inauguraciju, ali, podsjećamo vas, prvo nije dobio vizu, a onda je SAD uveo i sankcije protiv njega.

Dodik je dobio čak dva poziva, međutim nijedan nije za čin inauguracije.

Tačnije, jednu pozivnicu mu je uputio Stephen T. Quigley, čelnik organizacije Sister Cities International, da prisustvuje inauguralnoj gala večeri u Washingtonu koja je već održana i kojoj je prisustvovala samo prva dama Amerike Melania Trump.

Drugi poziv dobio je od svojih prijatelja koji su bili u Trumpovom izbornom štabu, a koji su dio tima koji se bave tranzicijom prethodne američke administracije ka novoj. Pozivnica se odnosila na Inauguralni bal, na kojem će se možda pojaviti predsjednik SAD-a Donald Trump.

Mediji u BiH su spekulirali da je Dodik platio 10.000 dolara ulaznice za razne događaje u vezi s inauguracijom, piše Blic.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije