Dokument otkriva: Izrael dostavio uslove za diplomatsko rješenje sukoba

6
Radiosarajevo.ba
Dokument otkriva: Izrael dostavio uslove za diplomatsko rješenje sukoba
Foto: EPA / Izraelski avion F-16

Izrael je u toku prošle sedmice dostavio Sjedinjenim Američkim Državama dokument koji sadrži uslove za diplomatsko rješenje koje bi okončalo rat s Hezbollahom i omogućilo raseljenim civilima s obje strane granice da se vrate svojim domovima, izvijestila je Walla u ponedjeljak, citirajući dva izraelska i dva američka zvaničnika.

Prema jednom izraelskom dužnosniku, jedan od izraelskih zahtjeva je da se IDF-u dozvoli da se uključi u "aktivnu silu" kako bi osigurao da Hezbollah ne ponovo naoruža i obnovi svoju vojnu infrastrukturu u područjima južnog Libana koja su blizu granice. U izvještaju nije precizirano šta to znači.

Izrael je takođe zahtijevao da izraelske vazdušne snage imaju slobodu djelovanja u libanskom vazdušnom prostoru, kako navodi Axios. Američki zvaničnik rekao je Axiosu da je malo vjerovatno da će Liban i međunarodna zajednica pristati na uvjete Izraela.

Reis Kavazović: Ne postupamo dobro i odgovorno prema djeci!

Reis Kavazović: Ne postupamo dobro i odgovorno prema djeci!

Specijalni izaslanik Bijele kuće Amos Hochstein u ponedjeljak, 21. oktobra 2024. godine je u posjeti Bejrutu kako bi razgovarao o diplomatskom rješenju sukoba, dodaje se u izvještaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije