Objavljena dva dokumenta: SAD istražuju curenje izraelskog plana za napad na Iran

1
Radiosarajevo.ba
Objavljena dva dokumenta: SAD istražuju curenje izraelskog plana za napad na Iran
Foto: Ambasada SAD-a u BiH / Američka vojska

Dokumenti su navodno objavljeni na internetu u subotu i nedjelju, 20. oktobra 2024. godine, a navodno opisuju satelitske snimke na kojima se vidi kako Izrael pomiče vojnu imovinu u pripremi za odgovor na iranski raketni napad 1. oktobra.

Dokumenti, označeni strogom tajnosti, mogli su se dijeliti unutar obavještajnog saveza Five Eyes SAD-a, Britanije, Kanade, Novog Zelanda i Australije, izvijestio je CBS, američki partner BBC-ja.

Izrael sedmicama odlučuje kako i kada odgovoriti na najnoviji iranski raketni napad. Izraelski ministar odbrane upozorio je da će to biti "smrtonosno, precizno i ​​iznenađujuće". Navodno se čini da se ova dva dokumenta pripisuju američkoj Nacionalnoj geoprostornoj obavještajnoj agenciji i Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji (NSA), a objavljena su u petak na Telegram nalogu usklađenom s Iranom.

Dramatičan preokret: Dokumentarac o ratnom Sarajevu 'Kiss the Future' ipak u utrci za Oscara!

Dramatičan preokret: Dokumentarac o ratnom Sarajevu 'Kiss the Future' ipak u utrci za Oscara!

Johnson, najviši član Kongresa, rekao je za CNN u nedelju da je "curenje informacija veoma zabrinjavajuće".

"Postoje neke ozbiljne optužbe, istraga je u toku, a ja ću dobiti brifing o tome za nekoliko sati", rekao je poslanik iz Louisiane.

Pentagon je u saopćenju potvrdio da je upoznat sa izvještajima o dokumentima, ali nije komentarisao dalje. Uključene američke agencije, kao i izraelska vlada, nisu javno komentarisale ove dokumente.

CNN i Axios su prvi objavili curenje, što još jednom potvrđuje da SAD špijunira svog bliskog saveznika.

Jedan dokument spominje izraelske nuklearne sposobnosti – koje ni SAD ni Izrael nikada službeno ne priznaju – očito isključujući korištenje takve opcije u bilo kakvom planiranom napadu.

Jedan bivši američki obavještajni službenik rekao je za BBC da je neovlašteno puštanje vjerovatno pokušaj da se razotkriju razmjeri planirane odmazde, možda i da se poremete.

SAD istražuju da li su informacije procurile od strane američkog agenta ili su ukradene, vjerovatno putem hakovanja, rekli su zvaničnici za Associated Press (AP). Čini se da su ova dva dokumenta zasnovana na satelitskim informacijama dobijenim od 15. do 16. oktobra 2024. godine. Prva je naslovljena: "Izrael: Vazduhoplovstvo nastavlja pripreme za napad na Iran i izvodi drugu vežbu zapošljavanja velikih snaga", navodi novinska agencija Reuters. Opisuje rukovanje balističkim projektilima i projektilima zrak-zemlja.

Drugi je naslovljen: "Izrael: Odbrambene snage nastavljaju ključne pripreme za municiju i tajnu aktivnost bespilotnih letjelica gotovo sigurno za napad na Iran". U njemu se govori o kretanju izraelskih dronova.

U petak 18. oktobra 2024. godine je američki predsjednik Joe Biden rekao da "dobro razumije" šta Izrael planira.

"Da li dobro razumijete šta će Izrael učiniti upravo sada kao odgovor na iranske napade... i kada će zapravo odgovoriti?" upitao ga je novinar.

"Da, i da", odgovorio je Biden.

"Možete li nam reći?" upitao je novinar.

"Ne, i ne."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije