Dok su nastupali na Eurosongu: Rusija raketirala grad iz kojeg dolaze ukrajinski takmičari

3
Hina
Dok su nastupali na Eurosongu: Rusija raketirala grad iz kojeg dolaze ukrajinski takmičari
Foto: Anadolija / Rat u Ukrajini

Ruski projektili su sinoć 13. maja, dok se održavala Pjesma Eurovizije u Velikoj Britaniji, pogodili zapadni ukrajinski grad Ternopil, dom muzičkog dvojca Tvorči, ukrajinskih predstavnika na muzičkom takmičenju.

Lokalne su vlasti na komunikacijskoj platformi Telegram napisale da je raketa pogodila skladišta u vlasništvu komercijalnih kompanija i religijske organizacije, a pritom ranivši dvoje ljudi.

Rusija je lansirala stotine raketa na ukrajinske ciljeve od prošlog oktobra. 

Šokantno: Kupac u konzervi graha pronašao štakora, proizvod povučen iz prodaje

Šokantno: Kupac u konzervi graha pronašao štakora, proizvod povučen iz prodaje

Melinda Simmons, britanska veleposlanica u Kijevu, pohvalila je Tvorči zbog njihovog nastupa na Eurosongu.

"Izvedba je bila brilijantna. I dirljiva jer su ove večeri njihov sveučilišni rodni grad Ternopil gađali ruski projektili", napisala je na društvenoj mreži Twitter.

Tvorči je ove sedmice rekao da se nada da će skrenuti pozornost na borbu svoje zemlje za slobodu.

Njemačka je također prihvatila oko milion ukrajinskih izbjeglica.

Ukrajina je također vjerovatno svjesna potrebe za jačanjem potpore saveznika koji je financijski podupiru dok se nose s krizom troškova života kod kuće, rekao je Christian Moelling, zamjenik direktora Njemačkog vijeća za vanjske odnose.

"Ukrajina treba finansijsku pomoć da plati svoj dug kako ne bi bankrotirala, a Njemačka tu igra veliku ulogu", rekao je Moelling. "I Ukrajina vidi da u Njemačkoj druge teme počinju izlaziti u prvi plan."

Istraživanje javnog mišljenja u januaru je pokazalo da je udio Nijemaca koji vjeruju da zemlja ne može priuštiti finansijsku potporu Ukrajini zbog trenutne privredne krize porastao za 9 postotnih bodova na 56 posto.

Isto je istraživanje pokazalo i pad njemačke podrške prihvatanju novih izbjeglica iz Ukrajine i pružanju vojne pomoći.

Predsjednik Italije poručio Zelenskom: "U potpunosti smo na vašoj strani"

Predsjednik Italije poručio Zelenskom: "U potpunosti smo na vašoj strani"

Britanski premijer će iduće sedmice tražiti veću pomoć za Ukrajinu

Britanski premijer Rishi Sunak pokušat će sljedeće sedmice, sudjelujući na dva međunarodna sastanka na vrhu, potaknuti druge svjetske zapovjednike da obećaju veću potporu Ukrajini u njezinoj obrani od ruske invazije, priopćio je njegov ured u subotu 13. maja.

Sunak, koji se želi oporaviti nakon teškog poraza svoje Konzervativne stranke na lokalnim izborima prošle sedmice, otputovat će u utorak 16. maja na Island gdje će se sastati s drugim europskim zapovjednicima koji sudjeluju na summitu Vijeća Europe.

Nakon toga putuje u Japan gdje će sudjelovati na sastanku predstavnika sedam privredno najrazvijenijih zemalja svijeta (G7), objavio je u subotu Downing Street.

U utorak 16. maja, na Islandu na summitu Vijeća Europe, osim rata u Ukrajini, britanski premijer će istaknuti "važnost jačanja europskih granica, borbe protiv ilegalne imigracije i prijetnje koju predstavlja Rusija za očuvanje sigurnosti i prosperiteta", objavio je Downing Street.

Potom će otputovati u Tokio kako bi najavio obrambenu i tehnološku saradnju s Japanom, prije sastanka s čelnicima G7 u Hirošimi, koji počinje u petak 19. maja. 

Na summitu G7, Sunak će se ponovno zalagati za veću pomoć Ukrajini dok se priprema za eskalaciju vojne akcije protiv Rusije, navodi Downing Street.

Njemačka šalje hrpu oružja: Ukrajincima stižu tenkovi, oklopna vozila, dronovi...

Njemačka šalje hrpu oružja: Ukrajincima stižu tenkovi, oklopna vozila, dronovi...

Britanija je u četvrtak postala prva zemlja koja je počela snabdijevati ​​Ukrajinu krstarećim projektilima dugog dometa.

Njemačka je u subotu najavila 2,7 milijardi eura vojne pomoći Ukrajini, uključujući 30 tenkova Leopard 1, što je najveći takav paket dosad od početka ruske invazije.

Sunak će također pokušati izvršiti pritisak na saveznike da se suprotstave neprijateljskim državama koristeći "ekonomsku prisilu", što se odnosi na Kinu.

"Ovogodišnji summit G7 u Hirošimi dolazi u ključnom trenutku, jer Ukrajina udvostručuje svoju borbu za opstanak i suočavamo se sa složenim prijetnjama globalnom miru i prosperitetu", rekao je Sunak u izjavi.

Ukrajinski Kaluš Orchestra je na prošlogodišnjem takmičenju uživao ogromnu podršku širom Europe i pobijedio, no Ukrajina zbog ruske invazije nije mogla biti domaćin ovogodišnjeg događaja kao što pobjednici inače čine.

Zelenski u Berlinu nastoji ojačati potporu ključnih saveznika

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji nastoji ojačati potporu ključnih saveznika u borbi protiv ruske invazije, sletio je u nedjelju malo iza ponoći u Berlin, prema objavi na njegovom Twitteru.

"Već u Berlinu", napisao je na twitteru Zelenski koji je u glavni grad Njemačke došao iz Italije gdje se u subotu sastao s talijanskim dužnosnicima i papom Franjom.

[twitter]https://twitter.com/i/status/1657516537857601540[/twitter]

Ukrajinski zapovjednik posljednji je put posjetio Njemačku u februaru prošle godine, neposredno prije izbijanja rata, kada je sudjelovao na zasjedanju Vijeća sigurnosti u Münchenu.

Njemačka je na početku rata u Ukrajini bila suočena s kritikama zbog oklijevajućeg odgovora, ali je postala jedan od najvećih pružatelja finansijske i vojne pomoći Ukrajini.

U subotu je najavila vojnu pomoć Ukrajini vrijednu 2,7 milijardi eura (3,0 milijarde dolara), što je najveći takav paket od početka ruske invazije, i obećala daljnju potporu Kijevu koliko god bude potrebno.

[facebook]https://www.facebook.com/100001705240504/videos/pcb.6393910320675746/636017521248936[/facebook]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije