Njemačka šalje hrpu oružja: Ukrajincima stižu tenkovi, oklopna vozila, dronovi...

1
Hina
Njemačka šalje hrpu oružja: Ukrajincima stižu tenkovi, oklopna vozila, dronovi...
Foto: EPA / Vojna pomoć - Ilustracija

Njemačka će osigurati 2.7 milijardi eura vrijedne vojne pomoći za Ukrajinu, uključujući 30 tenkova Leopard, rekao je šef ureda ukrajinskog predsjednika u subotu.

Andrej Jermak je na komunikacijskoj platformi Telegram rekao da će Berlin također poslati četiri protuzračna sistema Iris-T, 20 borbenih vozila pješaštva Marder, 200 izvidničkih bespilotnih letjelica i velike količine streljiva.

Njemački list Der Spiegel je u subotu objavio da će dosad najveći njemački paket vojne pomoći uključivati i 15 protuzračnih tenkova Gepard te više od 200 oklopnih i logističkih vozila. Glasnogovornik njemačkog ministarstva odbrane odbio je komentirati.

Denis Zvizdić o napadu u Gacku: Zaustavite one koji žele izazvati međuetničke incidente!

Denis Zvizdić o napadu u Gacku: Zaustavite one koji žele izazvati međuetničke incidente!

Njemačka oklijevala sa slanjem teškog naoružanja

Ukrajina je od svojih saveznika zatražila oružje dugog dometa, mlazne zrakoplove i streljivo uoči protuofenzive koja se očekuje u narednim sedmicama ili mjesecima.

Njemačka je prvotno oklijevala poslati teško naoružanje Ukrajini kako bi joj pomogla suočiti se s ruskom invazijom, bojeći se da bi time mogla doprinijeti eskalaciju sukoba. No, Berlin je u januaru pristao poslati svoje tenkove Leopard i rekao da će surađivati sa saveznicima kako bi se poslalo više.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije