Vojni analitičar: 'Ukrajina ima tri opcije, a dvije bi donijele veliki broj žrtava'

0
Radiosarajevo.ba
Vojni analitičar: 'Ukrajina ima tri opcije, a dvije bi donijele veliki broj žrtava'
Foto: AA / Ukrajinska vojska

Ukrajinske oružane snage pokrenule su napad u blizini Soledara i žele okružiti Bahmut zbog čega su se Rusi povukli iz jednog područja zbog, kako su rekli, taktičkih razloga.

Rusko ministarstvo je u saopćenju navelo da je Ukrajina rasporedila više od hiljadu vojnika i do 40 tenkova u 26 pokušaja napada na bojištu koje se proteže preko 95 km.

Trenutnu situaciju u Ukrajini za Sky News je komentirao bivši britanski vazdušni vicemaršal Sean Bell. On je rekao kako Ukrajina sada ima tri opcije.

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

"Većina vojnih analitičara vjeruje da Ukrajina sada ima tri opcije. Prva je nastavak njihove strategije potiskivanja Rusije u i oko Donbasa - to se pokazalo učinkovitim prošle godine. Primarni izazov je to što su neka područja imala ukorijenjene položaje i bila su žarišna točka za neke od najtežih bitaka u ratu do danas. Konvencionalna mudrost sugerira da strana u napadu ima tri puta više gubitaka od onih u obrani, iako iskustvo, taktika i profesionalizam također igraju ključnu ulogu u razini iscrpljenosti", kaže Bell.

Ističe da, s obzirom da je Ukrajina manja od Rusije, treba biti oprezna da ne bude uvučena u rat iscrpljivanja.

"Rijeka Dnjepar pruža prirodnu obrambenu liniju za ruske snage koje su se učvrstile na istočnoj obali. Stoga bi drugu opciju za Ukrajinu, kretanje na Krim, trebalo započeti amfibijskim napadom preko rijeke, što bi bilo vrlo izazovno i opet vjerovatno rezultiralo velikim gubicima", kaže.

Preokret u Bakhmutu: Rusija se povlači, Ukrajina pred velikom pobjedom?

Preokret u Bakhmutu: Rusija se povlači, Ukrajina pred velikom pobjedom?

Treća opcija je da Ukrajina pokuša prekinuti kopneni most između Krima i Donbasa.

"Ovo je opsežna linija bojišta, i ako se mogu probiti rupe u ruskoj obrambenoj liniji, to bi Ukrajini moglo omogućiti nesmetan pristup obali, izolirajući tako ruske snage istočno od Dnjepra i vjerovatno ih prisiliti na povlačenje na Krim. Zapadni tenkovi i oružje predstavljaju idealno oružje za probijanje početnih rupa, a ako uspije, Ukrajina bi mogla ostvariti značajne dobitke. I ova strategija vjerovatno nudi najmanji rizik za žrtve", kaže Bell.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije