Dok se čekaju rezultati izbora, u SAD rekordan broj novozaraženih

0
Radiosarajevo.ba
Dok se čekaju rezultati izbora, u SAD rekordan broj novozaraženih
Foto: EPA-EFE / SAD

Dok se čekaju rezultati izbora za predsjednika SAD, u ovoj zemlji zabilježen je još jedan crni rekord u dnevnom broju novih slučajeva zaraze COVID-19.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, u četvrtak je zabilježeno najmanje 121.054 novih slučajeva zaraze koronavirusom, piše CNN.

Ovo je najviše što je zabilježeno u jednom danu od početka pandemije.

Dan ranije, 4. novembra, bilo je 102.831 slučajeva, a 30. oktobra 99.321 slučajeva.

Prema Reutersu, s brojem slučajeva u četvrtak, to je treći put u sedam dana da je dnevni broj novozaraženih u SAD-u porastao za više od 100.000, što uzrokuje pritisak na bolničke sisteme u više saveznih država.

U četvrtak je 20 od 50 država izvijestilo o rekordnom broju novozaraženih na svom području, a izbijanje virusa najviše pogađa države na srednjem zapadu SAD-a.

Rekordi su zabilježeni u Illinoisu, Teksasu, Nebraski, Indiani, Iowi, Michiganu, Minnesoti, Missouriju, Sjevernoj Dakoti, kao i u Ohiou i Wisconsinu, Arkansasu, Coloradu, Maineu, Kentuckyju, Oregonu, New Hampshireu, Oklahomi, Rhode Islandu, Utahu i Zapadnoj Virginiji, prenosi Hina.

S brojem novih slučajeva, raste i broj hospitaliziranih osoba, a Sjeverna Dakota izvijestila je u četvrtak da u cijeloj državi ima samo osam slobodnih kreveta u jedinicama intenzivne njege.

Trenutno se u bolnicama liječi 52.500 pacijenata, broj hospitaliziranih raste i bliži se rekordu koji je zabilježen u julu ove godine.

Broj smrti od koronavirusa raste, ali ne istim omjerom kao i broj novozaraženih. U SAD-u prosječno od posljedica zaraze dnevno umre 850 osoba, a posljednjih dana, šest saveznih država zabilježilo je rekordne brojeve umrlih u jednom danu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije