Dok je Biden u posjeti Bliskom istoku, SAD optužuje Rusiju za kupovinu dronova od Irana

0
Fena
Dok je Biden u posjeti Bliskom istoku, SAD optužuje Rusiju za kupovinu dronova od Irana
Foto: EPA / Biden u posjeti Bliskom istoku

Sjedinjene Države vjeruju da su ruski zvaničnici nedavno posjetili aerodrom u Iranu kako bi imali uvid u dronove, rekao je u subotu američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Sjedinjene Američke Države ranije ove sedmice saopćile su da imaju informacije koje pokazuju da se Iran sprema Rusiji isporučiti nekoliko stotina bespilotnih letjelica, među kojima su i za napada, te da se Teheran sprema obučiti ruske snage da ih koriste. Iranski ministar vanjskih poslova je to negirao.

"Procjenjujemo da je zvanična ruska delegacija nedavno izvršila pregled iranskih bespilotnih letjelica. Koliko nam je poznato, ovo je prvi put da je ruska delegacija posjetila taj aerodrom radi prezentacije letjelica", rekao je Sullivan u saopćenju.

Kako je dobri hadžija Hazim razapet na džamiju…

Kako je dobri hadžija Hazim razapet na džamiju…

Stvara se novi savez? ‘Imamo nove informacije, Iran će uskoro pomoći Putinu‘

Stvara se novi savez? ‘Imamo nove informacije, Iran će uskoro pomoći Putinu‘

To saopćenje se odnosi na satelitske snimke od 8. juna na kojima se vide iranske bespilotne letjelice (UAV) "koje je delegacija ruske vlade vidjela tog dana". Rečeno je da je slična oprema prikazana tokom druge posjete ruske delegacije aerodromu 5. jula.

U petak je iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian, u telefonskom razgovoru sa svojim ukrajinskim kolegom, odbacio kao neosnovane optužbe SAD-a o slanju iranskih dronova u Rusiju za korištenje u ratu protiv Ukrajine.

Iran, koji je isporučio bespilotne letjelice saveznicima na Bliskom istoku, u petak je najavio prvi pomorski transport bespilotnih letjelica u Indijskom okeanu dok je američki predsjednik Joe Biden u posjeti Bliskom istok.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije