Joe Biden poslije sastanka s Abbasom: Palestinci zaslužuju svoju državu

1
Radiosarajevo.ba
Joe Biden poslije sastanka s Abbasom: Palestinci zaslužuju svoju državu
Foto: EPA-EFE / Joe Biden i Mahmoud Abbas

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Drtava Joe Biden izjavio je danas, poslije sastanaka sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Betlehemu na okupiranoj Zapadnoj obali da palestinski narod zaslužuje "svoju državu, nezavisnu, suverenu, održivu i povezanu".

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Abasom rekao da podržava takvu državu, ali da nisu sazreli uslovi za obnovu mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca i da se takva država "može činiti jako dalekom".

"Dvije države za dva naroda, koja oba imaju duboke i drevne korijene u ovoj zemlji, da žive u miru i bezbjednosti", objasnio je Biden govoreći o rješenju decenijskog sukoba po modelu dražave u vrijeme kada je mirovni proces u zastoju više od jedne decenije.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Hajrudin Somun: Biden u Izraelu i metak u srce palestinskog problema

Hajrudin Somun: Biden u Izraelu i metak u srce palestinskog problema

On je najavio 316 miliona finansijske pomoći Palestincima tokom posjete, ali ne postoji jasan put za povratak pregovaračkom stolu.

Američki lider je rekao da iako uslovi nisu sazreli, ali da SAD i njegova administracija neće odustati od nastojanja da približe Palestince i Izraelce. Abbas je izjavio da je došlo vrijeme, kako je rekao, da se "okrene stranica u izraelskoj okupaciji naše zemlje", te da Izrael ne može nastaviti da djeluje kao "država iznad zakona".

Bidenove izjave će vjerovatno razočarati Palestince koji očekuju od SAD da izvrši pritisak na Izrael kako bi se obnovili mirovni pregovori, pošto je jevrejska država u proteklim godinama uspostavila zvanične odnose sa nekoliko arapskih zemalja.

Biden je rekao da svijet ne može da čeka na mirovni sporazum i da se moraju preduzeti koraci da se poboljšaju životi palestinskog naroda.

Emma Watson objavom podrške Palestini, naljutila Izrael: Filmske zvijezde je podržale

Emma Watson objavom podrške Palestini, naljutila Izrael: Filmske zvijezde je podržale

Predsjednik SAD je stigao u Betlehem poslije obilaska paletinske bolnice u istočnom Jeruzalemu, gdje je obećao finansijsku pomoć od 100 miliona dolara za bolnice u tom gradu, za šta je još potrebno odobrenje Kongresa SAD, uz 201 milion dolara za Agenciju UN za pomoć palestinskim izbjeglicama Ii manje sume za druge programe.

Bidenova posjeta Zapadnoj obali dočekana je sa sumnjom i gorčinom među Palestincima koji smatraju da je on preduzeo malo koraka da obnovi mirovni pregovore pošto ih je njegov prethodnik Donald Trump potisnuo ustranu i uveliko podržavao Izrael.

Biden je posjetio Zapadnu obalu u okviru prve predsjedničke turneje po Bliskom istoku.

Prva stanica te turneje bio je Izrael, a predsjednik SAD danas putuje u Saudijsku Arabiju prvi put direktno avionom iz Tel Aviva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije