Putin u strahu: Kremlj uputio strogo naređenje medijima

5
Radiosarajevo.ba
Putin u strahu: Kremlj uputio strogo naređenje medijima
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Ruskim državnim medijima naređeno je da se ne fokusiraju na priče o ruskim generalima, zbog straha da bi bilo kakav uspjeh na bojnom polju u Ukrajini mogao pretvoriti jednog od njih u suparnika predsjedniku Vladimiru Putinu, javlja Times.

Iako prokremaljski mediji često hvale ruske časnike i vojnike, radije ne ističu postignuća viših vojnih komandanata.

"Kada bi postojao general o kojem se stalno govori, neko ko se često pojavljuje u vijestima, on bi neizbježno postao popularan. Dobio bi zasluge za pobjedu. Ko zna u što bi se ta popularnost mogla pretvoriti među pobornicima rata", rekao je izvor blizak Kremlju za oporbenu web-stranicu Meduza.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Tvrdolinijaši u Rusiji sve su više ljuti na Putina zbog njegovog odbijanja da naredi opću mobilizaciju ili da pokrene raketne napade na ključne vladine zgrade u središtu Kijeva.

Putin donio novu uredbu za stanovnike Ukrajine

Putin donio novu uredbu za stanovnike Ukrajine

Drugi izvor je rekao da je Putin oprezan zbog vojnih lica koja bi se moglo usporediti s danas pokojnim generalom Aleksandrom Lebedom, vojnim zapovjednikom koji je stekao popularnost zbog okončanja prvoga čečenskog rata, kao i zbog pomaganja u osujećivanju KGB-ove zavjere protiv Mihaila Gorbačova 1991.

Lebed je stoga bio spominjan kao mogući nasljednik predsjednika Jeljcina još prije Putinova meteorskog uspona u Kremlju. Putin, koji je ponovno pokrenuo sukob u Čečeniji nakon dolaska na vlast, kasnije je rekao da je Lebedovljev mirovni sporazum izdaja ruskih interesa.

Lebed je poginuo u padu helikoptera u Sibiru 2002. i krenule su glasine da su helikopter možda sabotirali generalovi unutarnji neprijatelji. Putin se "jasno sjeća devedesetih" i ne želi da se pojavi "još jedan general Lebed", rekao je izvor.

Ovo je ispovijest Putinovog plaćenika iz Grupe Wagner: Otkrio koliko je zarađivao

Ovo je ispovijest Putinovog plaćenika iz Grupe Wagner: Otkrio koliko je zarađivao

Do ovog naloga medijima došlo je nakon što se oko 150 ruskih vojnika iz siromašnog područja u istočnom Sibiru vratilo kući nakon što su raskinuli svoje vojne ugovore, što je najnoviji izraz nezadovoljstva među Putinovim trupama. Ti vojnici su stigli u Burjatiju prošlog vikenda, rekla je Aleksandra Garmazapova, aktivistica oporbene skupine Slobodna Burjatija.

"Napravili ste pravi izbor: spasili ste svoje živote i živote drugih!", napisala je. "Nemojte se boriti za Putinove ambicije. Ti ćeš umrijeti, a on će dobro jesti, dobro spavati i graditi sebi još jednu zlatnu palaču."

Putin postavio novog zapovjednika invazije na Ukrajinu: "Nevjerovatno je okrutan"

Putin postavio novog zapovjednika invazije na Ukrajinu: "Nevjerovatno je okrutan"

Ogromna većina ruskih vojnih gubitaka bila je među trupama iz Burjatije, Dagestana i Kalmikije. Tri regije su među najsiromašnijim u Rusiji, a mnogi vojnici koji su poginuli nisu etnički Rusi. Otprilike desetak žena iz Burjatije nedavno je objavilo video pozivajući svoje muževe da se vrate kući iz ruskog "nepravednog" rata u Ukrajini. Kažu da su bili prevareni da idu na obuku u Bjelorusiju, a navodno im se prijetilo i sudom ako se odbiju boriti.

Kritičari kažu da Kremlj namjerno koristi trupe iz udaljenih i ekonomski slabih regija kao "topovsko meso" jer se boji porasta antiratnog raspoloženja ako se mladići iz Moskve počnu vraćati kući u vrećama za leševe.

Procjenjuje se da je između 15.000 i 36.000 ruskih vojnika ubijeno u Ukrajini od početka ruske invazije u februaru, a da ih je manje od deset iz Moskve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije