Dodikov prijatelj Hofer šokirao Austriju: Ne bojim se korone, opasniji je Kur'an!

J. M.
Dodikov prijatelj Hofer šokirao Austriju: Ne bojim se korone, opasniji je Kur'an!
Foto: Heute / Norbert Hofer

Bečki ogranak desničarske Slobodarske partije Austrije (FPÖ) u utorak je održao protivvladine proteste na tržnici Viktor Adler. Stotine ljudi prihvatile su poziv, ali nisu se držale preporučene minimalne udaljenosti kao što je malo ko nosio zaštitne maske.

Glavnu riječ na protestu imao je šef FPÖ-a i bivši predsjednički kandidat Norbert Hofer. On je u svom govoru kritizirao saveznu vladu i mjere protiv pandemije koronavirusa. No, vrhunac je bilo poređenje koje je šokiralo javnost, naročito muslimansku zajednicu u ovoj zemlji.

"Ne bojim se koronavirusa. Korona nije opasna. Dragi moji, Kur'an je opasniji od korone", rekao je bukvalno Hofer.

Ümit Vural, predsjednik Islamske zajednice u Austriji (IGGÖ), ovu izjavu doživio je kao propagiranje vjerske mržnje.

"Ovom izjavom Norbert Hofer vrijeđa cjelokupno muslimansko stanovništvo. Očito nije naučio ništa iz prošlosti i vjerovatno bi želio otvoriti nove rovove. U civiliziranom društvu bi poslije Hoferovih riječi uslijedilo izvinjenje", rekao je Vural i pozvao javno tužilaštvo u Beču da provjeri šta je rekao šef FPÖ-a.

Podsjetimo, krajem 2016. godine je tadašnji predsjednik RS-a, današnji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao Srbe u Austriji da na predsjedničkim izborima u toj zemlji podrže kandidata Slobodarske partije Austrije Norberta Hofera jer je on "osvjedočeni prijatelj srpskog naroda i Republike Srpske".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije