Heute: Objave političara FPÖ-a su platforma za mržnju protiv Alme Zadić

J. M.
Heute: Objave političara FPÖ-a su platforma za mržnju protiv Alme Zadić

Otkako je Alma Zadić kandidirana za austrijsku ministricu pravde, političarka rođena u BiH suočila se s talasom mržnje. Prije dva dana objavljeno je da tri pripadnika austrijske specijalne policije Cobra svakodnevno čuvaju 35-godišnju advokaticu, piše u svojoj analizi austrijski dnevnik Heute.

Prijetnje nisu bezazlene: Specijalci čuvaju austrijsku ministricu Almu Zadić

Prijetnje i uvrede na račun novoimenovane austrijske ministrice pravde Alme Zadić ipak nisu bile bezazlene: Političarka porijeklom iz BiH dobila je policijsku zaštitu! Zadić je već duže vrijeme na društvenim mrežama izložena seksističkim i rasističkim uvredama zbog svog bosanskog i muslimanskog porijekla iako se uopće ne izjašnjava o vjeroispovjesti.

Govor mržnje pokrenula je Slobodarska partija Austrije (FPÖ) kojoj je Alma Zadić, odnosno njeno bosansko porijeklo, idealna meta za oslobađanje frustracija zbog "izbacivanja" iz vlasti nakon afere Ibiza.

"Ima li buduća ministrica pravosuđa Alma Zadić kontakt s islamistima?", to je u ponedjeljak navečer na Facebooku napisao zamjenik gradonačelnika Beča Dominik Nepp (FPÖ).

Markus Abwerzger iz tirolskog FPÖ uputio je drugu optužbu još prije nego je Alma Zadić zvanično imenovana: "Ova bi dama trebala biti ministrica pravde. Osuđena je prvostepeno prema krivičnom zakonu, a postupak očigledno još traje."

Pozadina Abwerzgerove optužbe je to što je bečki krivični sud u novembru osudio političarku da plati 700 eura. Tada je Zadić na Twitteru napisala: "Nema tolerancije prema neonacistima, fašistima i rasistima". 

U tu je svrhu objavila sliku dječaka koji je s prozora pokazivao Hitlerov pozdrav. Zadić je osuđena za klevetu, ali u procesu za naknadu štete po zakonima o medijima što nije krivična presuda.

"Kriminalna muslimanka", "dolazi šerijat": Novi val mržnje prema Almi Zadić

U Austriji traju pregovori o formiranju nove Vlade ove zemlje, a javnost je ponovo, ne svojom krivicom, uzburkala Alma Zadić. Najave kako će advokatica rođena u Tuzli biti prijedlog Zelenih za ministricu pravde bila je dovoljna za novi val mržnje desničara. Ponovo su govor mržnje inicirali zastupnici Slobodarske partije Austrije (FPÖ), konkretno Markus Abwerzger, predsjednik tirolskog ogranka stranke.

Pristalice FPÖ-a idu dalje. Ispod postova svojih stranačkih kolega objavljuju poruke mržnje protiv Alme Zadić. Komentari su odavno prešli granice tolerancije. Prema Ingrid Brodnig, stručnjaku za digitalne medije, to je odraz frustriranosti FPÖ-ovih birača novom vladom.

Pravno, političari ne mogu biti procesuirani za postove, ali bi trebali pokazati političku odgovornost i apelirati na svoje pristalice. Tu i tamo se komentari brišu sa stranica, ali vrlo rijetko. Brodnig smatra da bi stranački lideri trebali interno snositi posljedice ako političar iz njihovih redova potakne komentare mržnje.

FPÖ dosad nije javno osudio talas mržnje protiv Alme Zadić. Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen, stranke Neos, Zeleni, SPÖ i ÖVP jasno su se usprotivili komentarima. Kancelar Sebastian Kurz i ministrica za integraciju Susanne Raab (oboje Austrijska narodna stranka - ÖVP) podržale su Zadić. 

Predsjednik Nacionalnog vijeća Wolfgang Sobotka (ÖVP) također traži odgovornost lidera FPÖ-a Norberta Hofera u vezi s valom mržnje protiv ministrice pravde. 

"Neodgovorno je diskreditirati ljude lažnim prijavama na rasističkim osnovama. Trebamo dići glas jer internet ne smije biti teren za iznošenje kriminalnih optužbi bez ikakvih osnova", rekao Sobotka i zatražio reakciju zakonodavstvo EU-a kako govor mržnje na društvenim mrežama ne bi prošao bez sankcija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije