Dobrovoljno testiranje na koronavirus od 120 do 300 eura

Radiosarajevo.ba
Dobrovoljno testiranje na koronavirus od 120 do 300 eura
Foto: EPA-EFE / Uzorak za testiranje se plastičnim štapićem

Cijena dobrovoljnog testiranja na novi soj koronavirusa COVID-19 u Grčkoj počinje od 120 eura - ne računajući cijenu pregleda ljekara, i dostiže i 300 eura, uključujući pregled, objavili su grčki mediji.

Poređenja radi, test za sezonski grip košta od deset eura - ne računajući cijenu pregleda ljekara, a može dostići 70 eura, uz cijenu pregleda.

To je objavljeno u nizu medija na internetu, među upustvima građanima Grčke koji su zabrinuti zbog pandemije poslije prve smrti u svojoj zemlji od bolesti COVID-19 od koje je u Grčkoj 117 oboljelih.

Razlog za testiranje na novi soj koronavirus tehnički nazvan "SARS-CoV-2" je ako se putovalo ili bilo u kontaktu s nekim ko je nedavno putovao u endemsko područje (Kina, Japan, Hong Kong, Singapur, Južna Koreja, Iran i Severna Italija), ili ako se pripada grupi visokog rizika od infekcije, kao što su zdravstveni radnici.

račun za test za COVID-19 - undefined

Foto: Keep Talking Greece: Račun za test za COVID-19

Procedura za dobrovoljno testiranje na novi koronavirus u Grčkoj počinje pozivom na telefon Nacionalne zdravstvene organizacije.

Tu treba prijaviti istoriju putovanja ili kontakata, i bilo kakve alarmantne simptome (curenje iz nosa, suv kašalj, povišena temperatura, kratak dah, bolovi u zglobovima i mišićima), na osnovu čega se dobijaju uputstva za odlazak u neku od 15 referentnih bolnica radi testa.

Uzorak za testiranje se plastičnim štapićem ili štapićem s vatom na vrhu, uzima uglavnom iz nosnih šupljina i iz ždrijela.

Medicinska procjena i test za "SARS-CoV-2" su u Grčkoj besplatni samo ako je to naredio i sproveo nadležni medicinski tim.

Vrijeme do dobijanja rezultata testa u javnom i privatnom sektoru uveliko se razlikuje zavisno od toga koliko uzoraka analiziraju. U najboljem slučaju rezultat se može dobiti za pet do šest sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije