Djevojčica (10) preminula od COVID-a: Njena obitelj poslala potresnu poruku

1
Radiosarajevo.ba
Djevojčica (10) preminula od COVID-a: Njena obitelj poslala potresnu poruku
Foto: CNN / Preminula djevojčica...

Obitelj iz Virginije, piše CNN, još uvijek pokušava shvatiti kako je njihova 10-godišnja kći od savršeno zdrave umrla za pet dana od infekcije COVID-19.

Dok pokušavaju procesuirati svoj iznenadni i duboki gubitak, njihova poruka ljudima koji ne vjeruju u COVID jednostavna je i direktna: "imajte suosjećanja za druge, za one koji više nisu tu, za njihove obitelji".

Teresa je pohađala osnovnu školu Hillpoint u Suffolku, 20 milja izvan Norfolka u Virginiji, gdje je nošenje maski obavezno. Njeni roditelji, Nicole i Jeff Sperry vakcinisani su kao i njihova dva starija sina. Teresa i njihov najmlađi devetogodišnji sin još nisu bili vakcinisani, ali su nestrpljivo čekali na red.

Dodik prijetio Vukanoviću: "Kad ne budem predsjednik naći ću te da se obračunam s tobom"

Dodik prijetio Vukanoviću: "Kad ne budem predsjednik naći ću te da se obračunam s tobom"

Terezini simptomi počeli su s glavoboljom u srijedu, 22 septembra. groznicu je dobila dan poslije. Nakon savjetovanja s obiteljskim pedijatrom u petak, 24. septembra, test za COVID zakazali su za sljedeći ponedjeljak, 27. septembra.

U nedjelju navečer, međutim, Teresa je dobila ozbiljan kašalj, toliko jak da ju je natjerao na povraćanje, pa ju je majka odvela u hitnu pomoć gdje je testirana na upalu grla - rezultat negativan - kao i na COVID, ali ti rezultati još nisu bili gotovi.

"Uradili su rendgen grudnog koša, a kad su se vratili, rekli su da nema znakova COVID upale pluća, pluća su joj bila savršena, lijepa. Činilo se da nisu zabrinuti", rekla je Nicole. 

Nažalost, djevojčica je u roku od 24 sata prestala disati, hitno je prebačena u lokalnu bolnicu i na kraju prebačena u bolnicu Norfolk gdje je i umrla.

U ponedjeljak, dok je Nicole sjedila pokraj beživotnog tijela svog djeteta, pokušavajući shvatiti kako su tako brzo izgubili svoju voljenu kćer, u školskom okrugu gdje i Nicole predaje, održan je sastanak školskog odbora na kojem su se roditelji zalagali da se odustane od obaveznog nošenja maske. Komentari poput: "Isprva nismo znali ništa o COVID-u, ali sada znamo, ne morat se plašiti ako ste zdravi i mladi", čulo se tokom tog sastanka.

"U isto vrijeme kad sam bila kraj kreveta svoje mrtve kćeri, javne škole Chesapeake imale su sastanak školskog odbora, a prijatelji su mi kasnije rekli, da dok sam ja sjedila kraj nje, da su tamo roditelji govorili da je COVID gotov i da zdravi ljudi ne umiru, a posebno djeca", rekla je Nicole. 

Osim slomljene kosti u ruci dok je bila mlađa, Teresa je bila zdrava 10-godišnja društvena i sretna djevojka, koja nikada nije imala gripu ili čak upalu uha, rekla je njena majka.

Ministarstvo zdravlja Virginije zabilježilo je ukupno 13 smrtnih slučajeva djece i adolescenata u državi od početka pandemije. Šest od tih smrti dogodilo se u kategoriji 0-11 godina, a sedam u kategoriji od 12-19 godina.

"Ljudi, morate ovo shvatiti ozbiljnije. Ovo nije mala gripa, Moja kćer je mrtva", rekla je Nicole. "Radi se o pokazivanju suosjećanja prema drugima. Nije potrebno mnogo - nosite masku i vakcinišite se ako možete."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije