Djeca se otrovala smrznutom pizzom, osmogodišnji dječak umro

0
Radiosarajevo.ba
Djeca se otrovala smrznutom pizzom, osmogodišnji dječak umro
Print Screen / Pizze / Ilustracija

Nekoliko djece u Francuskoj završilo je u bolnici te je jedno preminulo nakon što su pojeli smrznutu pizzu Fraîch'Up, proizvedenu u pariškoj Nestleovoj tvornici.

Kako piše Le Monde, pizze su bile zaražene bakterijom Escherichia coli, pokazale su preliminarne analize.

Porodice djece iz Francuske su slomljene nakon ovih tragičnih događaja. Osmogodišnji dječak u Parizu preminuo je od hemolitičko-uremijskog sindroma, a djevojčica stara 12 godina završila je u vegetativnom stanju.

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Veliki petak

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Veliki petak

Jednom 7-godišnjem dječaku srce je par puta stalo, dok su članovi jedne porodice u kritičnom stanju.

U bolnici je još krajem januara završilo troje djece koja i dalje imaju zdravstvene posljedice zbog toga što su jeli spornu pizzu. Le Monde piše da je ovaj slučaj istraživala francuska agencija za javno zdravstvo zajedno s Institutom Pasteur. Oni su potvrdili kako je smrznuta pizza krivac za trovanja.

Potvrdili su čak 53 slučaja trovanja i dva smrtna slučaja kod djece, dok se još 26 potencijalnih slučajeva istražuje. Smatra se da bi i ti slučajevi mogli biti povezani s konzumiranjem smrznute pizze.

Mnogi smatraju da je francuskim vlastima trebalo previše vremena za reakciju. Pierre Debuisson, advokat porodica, kaže da su se prve hospitalizacije dogodile još u januaru, a tek je 18. marta zaustavljena proizvodnja u tvornici.

"Dopustili su da se proizvodi prodaju i otruju još djece", komentirao je advokat.

Zasad iz firme Nestle nisu komentirali situaciju s pizzama i trovanjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije