Djeca imigranata iz Turske na čelu kompanije koja je razvila Pfizerovu vakcinu

0
Anadolija
Djeca imigranata iz Turske na čelu kompanije koja je razvila Pfizerovu vakcinu
Foto: BBC / Ugur Sahin i Ozlem Tureci

Razvojem prvog kandidata za efikasnu vakcinu protiv koronavirusa, dvoje tursko-njemačkih naučnika koji su postigli ovaj veliki uspjeh skrenuli su na sebe pažnju cijelog svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Farmaceutska kompanija BioNTech, koju su dr. Ugur Sahin i njegova supruga dr. Ozlem Tureci osnovali 2008. godine, uspjela je zajedno sa američkim partnerom Pfizerom razviti eksperimentalnu vakcinu za koju je utvrđeno da je više od 90 posto učinkovita u prevenciji COVID-19.

Dr. Sahin, izvršni direktor BioNTecha, u ponedjeljak je saopćio pozitivne rezultate ispitivanja treće faze i izrazio nadu da će njihovi napori pomoći u zaustavljanju globalne zdravstvene krize.

“Prva analiza naše globalne studije o trećoj fazi pruža dokaze da vakcina može efikasno spriječiti COVID-19. Ovo je pobjeda inovacije, nauke i zajedničkih globalnih napora“, rekao je.

- Uspjeh na naslovnicama -

Uspjeh Sahina i njegove supruge, poznatih naučnika u oblasti onkologije i imunologije u Njemačkoj, pojavio se na naslovnicama nakon objavljivanja o ovom uspjehu u lokalnim i međunarodnim medijima.

"Njemački par koji stoji iza vakcine imigrantska je priča o uspjehu", navodi britanski dnevnik The Telegraph, ističući da oboje naučnika pripadaju zajednici od tri miliona Turaka koji žive u Njemačkoj.

Njemački dnevni list Der Tagesspiegel objavio je naslov "Kako su djeca imigranata postala multimilijarderi: Par koji stoji iza vakcine protiv korone", a opisali su ih kao primjer uspješne integracije u njemačko društvo.

- Sahin i Tureci -

Sahin i Tureci su djeca imigranata iz Turske koji su se doselili u Njemačku 1960-ih godina.

Sahin, koji je rođen u Iskenderunu u Turskoj 1965. godine, stigao je u Njemačku kao četverogodišnjak, gdje je njegov otac radio u fabrici automobila. Studirao je medicinu na Univerzitetu u Kelnu i nekoliko godina radio u Medicinskom centru Univerziteta Saarland.

Tureci je kćerka turskog ljekara koji je emigrirao u Njemačku iz Istanbula. Studirala je medicinu na Medicinskom fakultetu Univerziteta Saarland i napravila je pionirske korake u oblasti imunoterapije raka u Njemačkoj.

- BioNTech -

Par je osnovao kompaniju BioNTech kako bi razvili tehnologiju za individualizirane imunoterapije raka.

Ubrzo nakon pojavljivanja koronavirusa u Wuhanu u Kini, Sahin i Tureci odlučili su koristiti svoje znanje iz tehnologije "messenger RNA" (mRNA) kako bi podstakli imunitet i spriječili infekcije COVID-19 u okviru projekta kojeg su nazvali "Project Lightspeed".

Sredinom januara, kompanija je sklopila partnerstvo sa američkim farmaceutskim gigantom Pfizerom kako bi razvila potencijalnu vakcinu protiv COVID-19.

Ukoliko dobiju regulatorno odobrenje, BioNTech i Pfizer planiraju proizvesti do 100 miliona doza do kraja 2020. te više od 1,3 milijarde doza do kraja 2021. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije