Oglasilo se Ministarstvo o nabavci vakcina protiv COVID u BiH: Poznata i cijena

5
Radiosarajevo.ba
Oglasilo se Ministarstvo o nabavci vakcina protiv COVID u BiH: Poznata i cijena
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

S obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju u BiH, ali i interes javnosti o nabavci vakcina protiv COVID-19, posebno nakon što je saopćeno da je vakcina iz Pfizera učinkovita više od 90 posto, oglasilo se i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Obavijestili su javnost da realiziraju aktivnosti na nabavi zdravstvenih protumjera i cjepiva.

"S tim u vezi potpisan je Ugovor između Bosne i Hercegovine i Globalnog saveza za cjepiva o nabavi cjepiva za stanovnike BiH. Temeljem istog principa potpisan je i Sporazum o zajedničkoj javnoj nabavi medicinskih protumjera.

Ministarstvo civilnih poslova je sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS, Federalnim ministarstvom zdravstva i Odjelom za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta usuglasilo međusobna prava i obveze u vezi nabave cjepiva putem mehanizma za globalni pristup cjepivu za sprječavanje COVID-19 i zajedničke javne nabave medicinskih protumjera", podsjetili su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Istakli su da se naša zemlja, potpisivanjem ugovora sa Globalnom alijansom za cjepiva, pribilježila da će među prvim zemljama u svijetu dobiti cjepiva protiv COVID–19.

"Naručeno je 1.232.000 doza potencijalnog cjepiva za 20 posto populacije uz sveobuhvatni prosjek cijena po dozi od 10,55 američkih dolara", naglasili su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Napomenuli su da će BiH imati iste mogućnosti za nabavu cjepiva kao i ostale zemlje potpisnice Ugovora.

"U narednom periodu se očekuju daljnja obavještenja Svjetske zdravstvene organizacije, Globalne alijanse za cjepiva (GAVI) i Koalicije za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI) o potencijalnim proizvođačima cjepiva i rokovima za isporuku, a transparentnost ovog procesa garantiraju Svjetska zdravstvena organizacija, GAVI i CEPI", napomenuli su iz Ministarstva.

Dodali su da se u okviru Sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavi zdravstvenih protumjera, trenutno realiziraju aktivnosti nabavke lijeka Remedesivir.

"Primjenom alokacijskog ključa Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, koji podrazumijeva praćenje posljednjih tjednih stopa hospitalizacije, Europska komisija je Bosni i Hercegovini za prvi mjesec dodijelila 1.794 od traženih 2.400 ampula lijeka Remdesivir", saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ponovo su apelovali na poštivanje preporuka i mjera koje su na snazi. Apeliraju i na strpljenje za nabavku vakcina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije