Hoće li BiH među prvima dobiti cjepivo protiv COVID–19? Šta je govorio Čerkez

5
Radiosarajevo.ba
Hoće li BiH među prvima dobiti cjepivo protiv COVID–19? Šta je govorio Čerkez
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Pažnju svjetske javnosti usmjerena je na vijest objavljenu u ponedjeljak da laboratoriji Pfizera i BioNTecha imaju cjepivo za covid-19 koje je "uspješno u 90 posto slučajeva".

Američka vlada je pod utjecajem predsjednika Donalda Trumpa s Pfizerom potpisala ugovor vrijedan 1,95 milijarda dolara o kupovini 100 miliona doza, ako se cjepivo odobri. Nada se da će do kraja godine početi cijepiti ranjive grupe.

Hrvatska je rezervirala 2,7 miliona doza oxfordskog cjepiva odnosno AstraZenece što je dovoljno za 1,3 miliona ljudi, ali sva ta količina sigurno neće doći u kraćem roku već tokom sljedeće godine.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, naša zemlja se aktivno uključila u programe nabave cjepiva protiv zaraze koronavirusom, a posao koordinira Ministarstvo civilnih poslova BiH (MCP) na čijem je čelu Ankica Gudeljević.

Ona je ranije istakla da će BiH biti među prvima koji će se naći na popisu dobitnika.

Gudeljević je kazala da je BiH završila važan dio posla potpisivanjem ugovora s organizacijom GAVI Alliance, koja je daljnji partner za put cjepiva od proizvođača do krajnjeg korisnika.

"Želim istaknuti iznimnu kooperativnost obaju entiteta i Distrikta Brčko koji su u rekordnom roku pribavili sve nužne suglasnosti entitetskih vlada za ulazak u ovu nabavu", kazala je nedavno Gudeljević.

Podsjetimo, ugovor o nabavci cjepiva sa GAVI-jem je, nakon odluke Predsjedništva BiH kojom je dato odobrenje za potpisivanje ugovora, potpisan 18. septembra 2020. godine.

“Ova vijest je veoma značajna podjednako koliko i ohrabrujuća za građane BiH. Ovim činom Bosna i Hercegovina je ispunila sve svoje obaveze prema GAVI-ju, a koje su bile predviđene do potpisivanja ugovora. BiH se činom potpisivanja ugovora s Globalnom alijansom za cjepivo predbilježila da će među prvim zemljama u svijetu dobiti vakcine protiv Covid–19”, naveli su tada iz MCP BiH. 

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je tada da postoji najava kako bi prvo cjepivo za koronavirus u Bosnu i Hercegovinu moglo stići u aprilu ili maju sljedeće godine

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije