Djeca doseljenika u SAD mlađa od 5 godina uskoro ponovo s roditeljima

Radiosarajevo.ba
Djeca doseljenika u SAD mlađa od 5 godina uskoro ponovo s roditeljima
Američki sudija produžio je rok administraciji predsjednika Donalda Trumpa za vraćanje imigrantske djece u dobi od pet godina ili mlađe njihovim roditeljima, javlja AP u utorak.
Odluka je donesena nakon što je vladin advokat izjavio da bi od 102 male djece više od polovice, njih 54, moglo biti vraćeno roditeljima do isteka prvobitnog roka danas (utorak). Administracija predsjednika Trumpa razmišlja o još petero djece, osim ovih 54.
 
Oni su među više od 2.300 djece odvojene od roditelja koji su suočeni sa sudskim progonom zbog ilegalnog prelaska granice. Odrasli su rekli da su pobjegli pred siromaštvom i nasiljem bandi u Srednjoj Americi.

Američko udruženje za građanske slobode (ACLU) saopćila je nakon što je vidjelo popis od 102 djece mlađe od pet godina koji su pod vladinom skrbi kako se "čini da će više od polovice djece biti ujedinjeno" s roditeljima do isteka roka danas, 10. jula.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije