Dijelit će besplatne uloške i tampone u školama, zatvorima i beskućnicama

Radiosarajevo.ba
Dijelit će besplatne uloške i tampone u školama, zatvorima i beskućnicama
Higijenske potrepštine za žene tokom menstrualnog ciklusa od sada će se besplatno dijeliti u njujorškim javnim školama, zatvorima, ali i beskućnicama.

Ovaj prijedlog uspio je proći u Gradskoj vijećnici zahvaljujući velikom broju advokatica koje su stajale iza njujorške vijećnice Julisse Ferreras-Copeland, piše Huffington Post.

Odluka da će se higijenski ulošci i tamponi besplatno dijeliti ženama kojima je to najpotrebnije usvojena je jednoglasno.

Ova historijska odluka učinila je New York prvim američkim gradom koji će ženama omogućiti nesmetan pristup higijenskim proizvodima.

Vijećnice su dale ovaj prijedlog jer menstrualni ciklusi koštaju - od tampona do uložaka svakog mjeseca - žena za života potroši preko 18.000 dolara.

Zato će se ova odluka odnositi najprije na podršku ženama kojima su oni najpotrebniji. U njujorškim javnim školama dosta je učenika iz siromašnih porodica kojima je prioritet kupovina hrane, a ne higijenskih potrepština.

Besplatna menstrualna higijena bit će važna za 300.000 učenica u njujorškim javnim školama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije