Deutsche Welle: I Ukrajina i Europska unija nužno trebaju reforme

2
Radiosarajevo.ba
Deutsche Welle: I Ukrajina i Europska unija nužno trebaju reforme
Foto: Facebook / Volodomir Zelenski / Macron i Zelenski

Europska komisija je stisnula zube, gurnula na stranu sve svoje - čak i opravdane sumnje i želi Ukrajini otvoriti vrata za članstvo u EU u nekoj doglednoj budućnosti.

U ovim okolnostima time čini jedino ispravno. Djeluje politički, ispunjava svoju europsku odgovornost i spremna je jasno reći što hoće. A to glasi: mi želimo Ukrajinu u našoj zajednici.

Bruxelles svojom preporukom šalje jasnu poruku Moskvi i krvavom revizionizmu Putina suprotstavlja daleko bolju perspektivu. Usprkos izjavama u Sankt Petersburgu, vladar Kremlja ne želi prihvatiti Ukrajinu kao pravu državu, pogotovo ne u njenim državnim granicama. On Ukrajinu vidi više kao "birokratsku" tvorevinu koja je zapravo dio njegovog ruskog carstva o kojem sanja. Kad EU u ovoj situaciji ne bi Kijevu otvorila vrata u Europu, to bi za njega bila pobjeda pod parolom: gledajte, niti zapad vas ne želi! Zato vi pripadate nama, piše Deutsche Welle.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Shvatiti što je sad najvažnije

Geopolitički gledano - prije svega obzirom na budućnost Europe i svjetski poredak koji se barem donekle drži nekih pravila - Komisija nije niti mogla ništa drugo odlučiti. Treba se samo nadati kako sitničarenje nekih članica neće uništiti ovu sliku jedinstva. Do sastanka na vrhu sljedećeg tjedna, Austrija i neke druge države imaju još vremena provjeriti svoje prioritete i staviti na stranu svoje načelno protivljenje prihvatanju novih članica u Uniju. Sad ne mogu biti najvažniji niti strah od troškova niti briga o drugim posljedicama.

Ukrajina i njeni građani u ovim teškim trenucima trebaju baš svaku zamislivu podršku. Tu spada i oružje, novac, humanitarna pomoć, ali i politička podrška. A za Ukrajince koje se bore za svoju domovinu je poziv u Europsku uniju izuzetno važna poruka. Još na golemim prosvjedima na Maidanu u zimi 2013/14. su prosvjednici protiv tadašnje proruske vladajuće klike vijorili plavu zastavu Europske unije. Kao znak nade krenuti, makar i dugačkim putem prema Zapadu i Europi. To je nešto što daje snagu i mnogima koji tako hrabro već tri mjeseca prkose Putinovom razornom pohodu.

I za predsjednika Zelenskog je pozitivni signal iz Bruxellesa od životne važnosti. On je svojim građanima mnogo toga obećao i vjeruje kako im ništa drugo ne preostaje nego sada kročiti kroz dolinu krvi i suza. On im mora ponuditi barem jedno: obećanje prave europske perspektive. Sve ostalo bi i za njega bila politička katastrofa.

Europa jednostavno nije spremna

Poruke koje proizlaze iz preporuke Europske komisije trebaju se ozbiljno shvatiti i u samoj EU. U komentarima svjetskog tiska koji hvale odluku Bruxellesa se možda tek kao fusnota spominju i neophodne reforme same Unije. A upravo je tu najveća nevolja: u procesu reforme same EU koja se toliko često odgađa i gura negdje u daleku budućnost.

Naime, tako kako je EU trenutno konstituirana, ona zapravo uopće nije u stanju prihvatiti Ukrajinu kao članicu. Mnogi procesi odlučivanja su već sad blokirani i prije svega se mora okončati konsenzus u bezbrojnim pitanjima. To je i više nego hitno, jer kako se čini će upravo propasti i inicijativa o minimalnom porezu svjetskih koncerna - ovaj put zbog protivljenja Mađarske.

Osim što bi se vječitog kočničara i prijatelja Putina, Viktora Orbana konačno trebalo moći poslati na stražnje klupe, tu su i drugi sumnjičavci. Jer i vlada u Poljskoj treba konačno odlučiti, je li joj je važnije ucjenjivati u ministarskim vijećima ili biti na prvoj liniji podrške Ukrajini u njenom članstvu.

Neko od velikih u EU mora uzeti u ruke već tako nužan proces reformi Unije. Na žalost, ne čini se da je Berlin i sposoban i voljan za tako nešto, tako da praktično ostaje samo predsjednik Francuske. Ako Macron ne bude potpuno zaokupljen unutrašnjopolitičkim borbama, mogao bi dio svojih snaga u sljedećim godinama posvetiti nužnim reformama Europe. Na koncu, on zna bolje nego itko: Europa ne može ostati takva kakva jest, ako želi imati budućnost - za nekoliko godina i s Ukrajinom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije