Deutsche Welle donosi šokantan tekst: Ukrajina gubi, to je priznao i Zelenski

8
Radiosarajevo.ba
Deutsche Welle donosi šokantan tekst: Ukrajina gubi, to je priznao i Zelenski
Foto: EPA / Analiza DW-a

Ruske trupe napreduju u Donbasu tako da i ukrajinski predsjednik Zelenski priznaje da će biti teško vojno povratiti teritorije. Kremlj je navodno spreman na pregovore, ali traži ukidanje dijela zapadnih sankcija.

Na istočnom frontu traju teške borbe za Sjeverodonjeck, jedan od posljednjih gradova u regionu Luganska koji ruske trupe i separatisti još nisu zauzeli. Front se ipak svakog dana pomjera pomalo na zapad, što svjedoči o uspjehu ruske strategije.

Na to – kao i na činjenicu da Ukrajincima manjka teškog naoružanja – ukazuje i Carlo Masala, politikolog i vojni stručnjak sa Bundesverovog univerziteta u Minhenu.

"Za razliku od dosadašnjeg toka rata, Rusi više ne udaraju po širini fronta već koncentrišu trupe kako bi napredovali na malim dijelovima fronta", rekao je on agenciji dpa. "Time ostvaruju brojčanu prednost."

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u subotu je priznao da je stanje "komplikovano" u regionu Donbasa i Harkova gdje "ruska armija pokušava da izvuče barem neki uspjeh".

Zelenski je otvoreno rekao da ne vjeruje da se sve teritorije koje su Rusi zauzeli – uključujući i Krim – mogu povratiti vojnim sredstvima. "Kad bismo se odlučili za taj put, izgubili bismo stotine hiljada života", naveo je on u video-poruci.

Predsjednik Ukrajine je dodao da će "Ukrajina sve povratiti" na druge načine i nazvao Rusiju "terorističkom državom".

Putin spreman da propusti pšenicu?

Nakon konfuznog početka invazije, djeluje da je ruska vojska na putu da osvoji čitav Donbas gdje obitavaju dvije samoproglašene "narodne republike" koje je Moskva priznala.

Prema viđenju vojnog stručnjaka Masale, trenutno ruski predsjednik Vladimir Putin ne mora da brine jer mu djeluje da nastavkom rata više dobija nego što gubi. "Njemu dobro ide. Zato nema nikakve motivacije da se upusti u pregovore."

Osim možda povlačenja barem dijela zapadnih sankcija. Naime, u subotu je Putin dugo telefonirao sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. Ova dvojica su tražila obustavu borbi i povlačenje ruskih trupa.

Prema izvještajima, Putin je signalizirao spremnost za pregovore. Naveo je da je Moskva spremna da omogući izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, u koje su posađene morske mine što praktično blokira luku u Odessi.

"Također, povećanje obima izvoza ruskog đubriva i poljoprivrednih proizvoda pomoglo bi u smanjenju napetosti na globalnom tržištu hrane", saopštio je Kremlj poslije telefonskog razgovora. Navedeno je da to podrazumijeva "naravno i ukidanje odgovarajućih sankcija".

Kako da otpor Ukrajine ima smisao

Čuveni njemački politikolog Herfrid Minkler pokušao je da opiše kvadraturu kruga pred kojom stoje Kijev i Zapad. "Sada je ključno politički se pobrinuti za to da otpor Ukrajinaca u prvih devedeset dana ovog rata ne bude uzaludan."

"Jer, nakon što je vladala izvjesna euforija da bi Ukrajina mogla da dobije rat ili čak protjera Ruse iz cijele Ukrajine, sad je stanje za Ukrajinu jako teško. Ona je na putu da izgubi rat", rekao je Minkler za list Welt.

Kako je dodao, mirovni pregovori će vjerovatno ići ka tome da Ukrajina izgubi cio Donbas, možda i još veću teritoriju. "Zapad mora da podrži Ukrajinu tako da ne bude samo restl države zapadno od Dnjepra, već više od toga“, naveo je Minkler.

"Jer ako Putinu prođe aneksiona politika na velikoj teritoriji, to će biti globalna pouka", rekao je politikolog. Kako je pojasnio, popuštanje Putinu u ovoj stvari moglo bi da vodi eri osvajačkih ratova širom svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije