Detalji drame: Trump je imao temperaturu 39,4 stepena, pitao je "Hoću li umrijeti"

1
Radiosarajevo.ba
Detalji drame: Trump je imao temperaturu 39,4 stepena, pitao je "Hoću li umrijeti"
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Da li je svijet dobio prave informacije o zdravstvenom stanju američkog predsjednika koji je zaražen koronavirusom? Donald Trump je u noći sa subote na nedjelju poslao video zapis iz bolnice, zahvalivši se na željama za oporavkom i šireći oprezni optimizam: "Počinjem se ponovno osjećati dobro", rekao je u video poruci i dodao: "Mislim da se brzo vraćam."

No, mediji otkrivaju da se prava drama odvijala u petak, u danu u kojem je objavljeno da je američki predsjednik zaražen koronavirusom.

Dopisnik "Vanity Faira", pozivajući se na tri izvora iz Trumpove Republikanske stranke, izvještava da je tjelesna temperature američkog predsjednika tog dana dostigla 103 stepena Fahrenheita (39,4 stepena Celzijusa) - i da je dobio kisik zbog poteškoća s disanjem.

Predsjednik je imao i snažno lupanje srca, moguće kao nuspojavu tretmana biotehnološke kompanije Regeneron, koji je još uvijek u eksperimentalnoj fazi.

Nekoliko britanskih nedjeljnih novina, pozivajući se na vlastite izvore, izvještava da je Trump odmah nakon što je dobio dijagnozu pitao osobe oko sebe hoće li preživjeti.

"Sunday Mirrror" u današnjem izdanju opisuje agoniju američkog predsjednika naslovom: "Hoću li umrijeti?"

Dopisnik "Vanity Faira" Gabriel Sherman precizira na Twitteru da se Trump sjetio sudbine jednog od svojih najbližih prijatelja prije nego što je prevezen u vojnu bolnicu Ralter Reed.

"Hoću li završiti kao Stan Chera? Hoću li?", pitao je one koji su ga nadzirali i pomagali mu.

Objašnjenje: Stanley Chera (78) umro je od koronavirusa u aprilu, a Trump je u intervjuu za Fox News u maju rekao da je smrt ovog njujorškog poduzetnika promijenila njegove poglede na pandemiju.

Američki časopis tvrdi da je saznao da je Trumpova odluka da rano ode u bolnicu umjesto u karantenu imala politički karakter: Ljekari su Trumpu jasno dali do znanja da će prije ili kasnije ionako morati otići na kliniku. A ako bude čekao, možda više neće moći pješačiti do predsjedničkog helikoptera "Marine One", već će se morati osloniti na pomoć, na primjer u invalidskim kolicima.

Najmoćniji čovjek na svijetu u invalidskim kolicima ili na nosilima - takve slike imale bi snažan učinak, ne samo u američkoj predizbornoj kampanji. Takođe utiče na finansijska tržišta. Prema navodima izvora magazina, Trump je namjerno čekao prije polaska helikoptera dok nisu zatvorene američke berze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije