Desničari tvrde da je Dodikovom prijatelju Stracheu aferu podmetnuo Mossad

Radiosarajevo.ba
Desničari tvrde da je Dodikovom prijatelju Stracheu aferu podmetnuo Mossad

Austrijsku političku scenu duboko je potreslo objavljivanje video snimka u kome je austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache razgovarao o mogućnosti da ruski tajkun ulaže u lokalne novine u zamjenu za povoljno medijsko izvještavanje.

Rudolf Adam, bivši diplomata i zamjenik šefa savezne obaveštajne službe u Njemačkoj, tvrdi da su skandal koji je doveo do pada austrijske vlade orkestrirale izraelske tajne službe.

Milorad Dodik branio Strachea: Očito je riječ o namještaljci, nastavljamo saradnju

Adam u autorskom tekstu za politički časopis “Cicero“, tvrdi da plan o rušenju Strachea sa video skandalom nije bio smišljen u Americi, jer je ona trenutno “potpuno okupirana Sjevernom Korejom, Iranom i Kinom“.

Rusija ne može da stoji iza “političkog atentata“, kaže Adam i objašnjava da je bivši zamjenik kancelara zagovarao bliže veze s Moskvom. Nijedna europska služba nije imala interes da učini tako nešto, tvrdi Adam, dok se čini i da se Kina i arapske zemlje malo zanimaju za austrijsku unutrašnju politiku.

“Ostaje samo država koja ima ljudske i tehničke kapacitete za takvu operaciju i jasan motiv — Izrael“, nastavlja on.

Rudolf Adam, koji je radio u njemačkim ambasadama u Moskvi i Londonu, kaže da se jevrejske zajednice u Europi plaše porasta antisemitskog raspoloženja i poricanja Holokausta, što bi moglo da predstavlja egzistencijalnu prijetnju po državu Izrael.

On tvrdi da je Strache propagirao “duboki antisemitizam” i “trivijalizaciju” nacističkih zločina, tako da je Izrael morao da reaguje.

U međuvremenu, Rudolf Adam je optužen za antisemitizam nakon objavljivanja njegovog mišljenja u vezi sa video skandalom.

Prema izraelskim novinama “Inetnevs”, Konferencija europskih rabina (CER), koja je najistaknutiji savez rabina u Europi, rekla je da pokušaj da se Izrael optuži za Stracheov pad “podsjeća na klasični antisemitizam” i ne može se ignorisati.

Video je čuvan u "bunkeru" skoro dvije godine i pojavio se uoči izbora za Europski parlament. Adam smatra da to nije slučajnost, imajući u vidu “uspjeh desničarskih stranaka bez presedana” i da je Strache igrao centralnu ulogu u tom desničarskom bloku sa svojim FPÖ. Strache je i veliki prijatelj predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, i otvoreno je podržaoi otcjepljenje bh. entiteta RS od države Bosne i Hercegovine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije