Turbulencija ne prestaje: FPO se povlači iz Vlade Austrije

Radiosarajevo.ba
Turbulencija ne prestaje: FPO se povlači iz Vlade Austrije
Foto: EPA-EFE / Sebastian Kurz i Heinz-Christian Strache

Slobodarska partija (FPO), kojoj pripada ministar unutrašnjih poslova Herbert Kickl, najavila je povlačenje svih svojih članova u vladi.

Najava je uslijedila nakon večerašnje najave austrijskog kancelara Sebastijana Kurza da će predsjedniku Austrije Aleksanderu van der Belenu predložiti smjenu ministra unutrašnjih poslova Kikla.

Kao što je ranije najavljivano da će, ako Kurz bude smijenio Kickla svi ministri iz FPO podnijeti ostavku, to je večeras potvrđeno iz stranke.

Naime, na sjednici Predsjedništva stranke u nedjelju poslije podne donijeta je takva odluka.

Kancelar Kurz je već najavio da će članove vlade iz FPO zamijeniti ekspertima ili visokim državnim službenicima, koji će predvoditi te resore do prijevremenih izbora.

Kickl uzvraća "udarac": Najavljuje izglasavanje nepovjerenja Kurzu

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kickl uzvratio je, nakon najave kancelara Sebastijana Kurza da će predložiti njegovo razrješenje, da će podnijeti zahtjev za da se šefu austrijske vlade izglasa nepovjerenje u parlamentu.

"Razum vam kaže da je relativno teško od nekog zahtjevati povjerenje ako je on upravo rekao da u vas nema povjerenje", kazao je Kickl agenciji APA.

On je rekao i da nema razumjevanje za argumente Kurza za njegovo razrješenje.

Naime, Kurz je kazao da Kickl ne može da bude na čelu Minsitarstva unutrašnjih poslova koje treba da sprovede istragu u vezi mogućeg ilegalnog finansiranja Slobodarske partije (FPO) čiji je član, a čiji je generalni sekretar bio.

Kickl, međutim, tvrdi da kao generalni sekretar nije imao nikakve veze sa finansijama stranke, a ne prihvata ni argumentaciju da bi i drugi "slobodarci", ako bi se našli na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova, mogli da ugroze istragu.

Kurz otpušta ministra unutrašnjih poslova Kikla oko video skandala

Austrijski konzervativni kancelar Sebastijan Kurz objavio je danas da optušta spornog ministra unutrašnjih poslova Herberta Kickla, iz ekstermno desničarske Slobodarske partije (FPO), posle objavljivanja kompromitijućeg videa za tu stranku.

Iz Slobodarske stranke ranije danas su najavili da će svi ministri te stranke napustiti vladu ako bude smenjen ministar unutrašnjih poslova.

"U saglasnosti sa predsjednikom Republike predložio sam predsjedniku Republike da smijeni minsitra unutrašnjih poslova (Herberta Kickla)", rekao je Kurz na konferenciji za novinare tri dana poslije objavljivana video snimka u kome se vidi šef stranke FPO Heinz-Christian Strache i još jedan član stranke kako izgleda nude državne ugovore navodnom ruskom finansijeru.

Kurz ze rekao da je smjenjivanje ministra unutrašnjih poslova potrebno da bi se imala "totalna transparentnost" u tom slučaju. Smatra se da Kickl nije odgovarajuća osoba da vodi istragu o video snimku.

Austrijski kancelar je rekao da očekuje da će Slobodarska partija napustiti njegovu vladu kao što je zaprijetila.

On je rekao da će upražnjena mjesta u vladi biti popunjena tehnokratama i državnim službenicima do sljedećih izbora koji se očekuju narednih nekoliko mjeseci.

Slobodarska stranka potresena je objavom video snimka prošlog petka koji pokazuje njihovog vođu Heinza-Christiana Strachea kako nudi potencijalnom ruskom bogatašu državne ugovore u zamjenu za podršku.

Strache (49) je podnio ostavke na funkcije potpredsjednika austrijske vlade i lidera FPO poslije objavljivanje snimka. Nakon te smene, Kurz je najavio prijevremene parlamentarne izbore, koji bi trebali biti organizovani u septembru.

Narodna stranka desnog centra Sebastijana Kurza ušla je u koaliciju sa Slobodarskom strankom poslije parlamentarnih izbora iz 2017.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije