Desničar Eric Zemmour najavio kandidaturu za predsjednika Francuske

Radiosarajevo.ba
Desničar Eric Zemmour najavio kandidaturu za predsjednika Francuske
Foto: EPA-EFE / Desničar Eric Zemmour najavio kandidaturu za predsjednika Francuske

Krajnje desni komentator Eric Zemmour izjavio je u utorak da će se kandidirati na predsjedničkim izborima u Francuskoj 2022, potvrđujući svoje političke ambicije nakon što je sedmicama dominirao naslovnicama provokativnim komentarima o imigraciji.

Zemmour, bivši novinar koji je osuđen za poticanje na mržnju, postaje glavni kandidat koji će izazvati Marine Le Pen, čelnicu etabliranijeg krajnje desnog Nacionalnog okupljanja, za mjesto u drugom krugu protiv predsjednika Emmanuela Macrona, piše Reuters, a prenosi Hina.

"Dugo sam bio zadovoljan ulogom novinara… ali više ne vjerujem da će političari imati hrabrosti spasiti zemlju od tragične sudbine koja je čeka", rekao je Zemmour u videu objavljenom na društvenim mrežama .

State Department o rezoluciji o Srebrenici: Prihvatanje činjenica region pokreće ka pomirenju

State Department o rezoluciji o Srebrenici: Prihvatanje činjenica region pokreće ka pomirenju

"Zato sam odlučio kandidirati se na predsjedničkim izborima", dodao je.

Njegova tvrdolinijska kritika islama i imigracije učinila ga je polarizirajućom figurom, privlačeći podršku Le Penove biračke baze i glavne konzervativne desnice, ali ga je i otuđila od drugih u Francuskoj.

Nakon meteorskog porasta u anketama proteklih sedmica, uz nekoliko anketa koje predviđaju da će ući u drugi krug izbora, njegova popularnost opada.

U ovoj fazi, većina istraživanja javnog mnijenja predviđa da će u drugom krugu u aprilu sljedeće godine biti Macron i Le Pen.

No, Zemmour je posljednjih sedmica neko vrijeme vodio pred Le Pen, a utrka za drugo mjesto još uvijek je neizvjesna te ima dovoljno vremena da se ponovno promijeni do aprila.

"Do sada je to bilo zagrijavanje. Prava utrka počinje", navodi se u mailu glasnogovornika "Prijatelja Erica Zemmoura", poslanom prije objave videa njegovim pristašama.

Zemmourova kampanja u zastoju je nakon raznih incidenata.

Jedan je bio tokom vikenda, kada je fotografiran kako pokazuje srednji prst demonstrantu nakon burne kampanje u Marseilleu. Tužio je i trač magazin Closer koji je objavio da čeka dijete sa svojom glavnom političkom pomoćnicom.

Istraživanja javnog mnijenja također pokazuju da je šokirao neke birače provokativnim komentarima – od toga da djeci ne treba davati imena koja zvuče strano do tvrdnje da je francuska vlada koja je sarađivala s nacistima tokom Drugog svjetskog rata štitila Židove. I izgubio je podršku nekih istaknutih pristaša, pišu francuski mediji.

Zemmour bi se trebao pojaviti u glavnom informativnom programu TF1 u utorak navečer, što je tradicionalni nastup za kandidate.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije