Desmond Tutu ukopan u Južnoj Africi

0
Fena
Desmond Tutu ukopan u Južnoj Africi
Foto: Agencije / Nadbiskup Desmond Tutu

U katedrali St. Georga u Cape Townu danas je obavljena sahrana jednog od najpoznatijih boraca aparthejda, nadbiskupa Desmonda Tutua, koji je preminuo prošle nedjelje u 90. godini života. Sprovod je bio skroman kako je i sam Tutu želio. Tokom sedmice diljem zemlje održane su mnoge ceremonije žalosti u njegovu spomen.

Porodica i prijatelji preminulog okupili su se danas u katedrali St. Georga u Cape Townu, gdje je Tutu dugi niz godina vodio borbu protiv brutalnog režima bijele manjine u Južnoj Africi. Tutu je bio poznat, između ostalog, i po svojoj skromnosti, pa je stoga želio jednostavnu pogrebnu ceremoniju, uključujući najjeftiniji kovčeg i donacije u dobrotvorne svrhe umjesto svijeća i cvijeća.

Također je odlučio kremirati svoje tijelo posebnim, ekološki prihvatljivim postupkom zvanim aquamation, a svoj pepeo pohraniti iza propovjedaonice u katedrali, gdje je služio kao nadbiskup 35 godina, prenosi britanski BBC.

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Pogrebu je prisustvovalo niz uglednih ličnosti, uključujući bivšu irsku predsjednicu Mary Robinson i udovicu Nelsona Mandele Graco Machel te udovicu posljednjeg južnoafričkog predsjednika iz doba apartheida, Fredericka Willema de Klerka, koji je preminuo u novembru. Međutim, zbog svoje poodmakle dobi i ograničenja, jedan od Tutuovih najboljih prijatelja, Dalaj Lama, nije otputovao u Južnu Afriku.

Desmond Tutu smatran je jednim od najpoznatijih južnoafričkih boraca aparthejda uz Nelsona Mandelu. Za svoj rad 1984. godine dobio je Nobelovu nagradu za mir. Godine 1986. postao je prvi crni anglikanski nadbiskup Cape Towna. Svoj položaj iskoristio je za zalaganje za međunarodne sankcije protiv aparthejda, a kasnije i za zalaganje za ljudska prava na globalnom nivou. Između ostalog, bio je zagovornik prava na eutanaziju i prava homoseksualaca, zbog čega se mnogi nisu slagali s njim, prenosi STA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije