Prvi u Europi: Danska ima plan za postepeni izlazak iz karantina

Radiosarajevo.ba
Prvi u Europi: Danska ima plan za postepeni izlazak iz karantina
Foto: EPA-EFE / Mette Frederiksen

Danska je postala prva europska zemlja koja je postavila vremenski okvir za smanjenje blokada uzrokovanih pandemijom COVID-19, zarazne bolesti za koju je odgovoran novi soj koronavirusa.

Premijerka Mette Frederiksen objavila je da će ukidanje blokada početi nakon Uskrsa (12. april). Kako je kazala, sve je više dokaza da je ova skandinavska zemlja uspjela suzbiti širenje infekcije, što je omogućilo porast optimizma. 

"Ako mi, Danci, u sljedeće dvije sedmice ostanemo na distanci, ako brojevi ostanu stabilni, vlada će početi postepeno, tiho i kontrolirano otvaranje našeg društva", rekla je na press konferenciji u ponedjeljak navečer. 

Danska, u kojoj je 77 ljudi preminulo od posljedica ovog virusa, a 2.577 je potvrđenih slučajeva, bila je jedna od prvih europskih zemalja koja je zatvorila svoje granice za strance te škole, kao dio mjera vlade da smanje krivulju infekcije. 

Istovremeno je to bila zemlja s jednom od najambicioznijih zaštita radnika - vlada je platila 75 posto plaće svim radnicima koji su trebali dobiti otkaz, firme plaćaju preostalih 25 posto. Za svakog takvog će, mjesečno, platiti i do 30 hiljada kruna (oko 8 hiljada KM). 

Danski zvaničnici kažu da sve mogu zahvaliti tripartitnom sistemu u kojem kompanije, sindikati i vlada rade zajedno: "Nismo morali stvarati sistem, već smo ga imali i dao je rezultate. Saradnja, to je u našoj DNK."

Premijerka Frederiksen nije dala konkretne detalje kako će se Danska opet otvarati, ali je natuknula da će edukacija biti dogovorena u različitim terminima te da će se učiniti sve kako se ne bi stvarala gužva u istim terminima u javnom prijevozu. Ipak, granice će još ostati zatvorene. "Naravno, nećemo dozvoliti da nam uđe infekcije izvana."

Danska je u blokadi od 11. marta. Premijerka kaže da su mjere, prvo, skoro izbrisale gripu, a smanjile su i širenje COVID-19: broj novih pacijenata prošle sedmice smanjio se u odnosu na prehodnu.

“Zasad, danski zdravstveni sistem ovo može pratiti. To je dobar znak", dodala je. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije