Danska pokreće dječju TV emisiju o čovjeku s ogromnim - penisom

2
Radiosarajevo.ba
Danska pokreće dječju TV emisiju o čovjeku s ogromnim - penisom
PrtScr / John Dillermand

John Dillermand ima neobičan penis. Zapravo toliko neobičan da može izvoditi akcije spašavanja, bakropisati freske, istaknuti zastavu, pa čak i ukrasti djeci sladoled... Danski ekvivalent BBC-u (i BHRT-u, op.pr.), televizija DR, ima novu animiranu seriju namijenjenu djeci od četiri do osam godina o Johnu Dillermandu, čovjeku s najdužim penisom na svijetu, piše danas Guardian.

Ne iznenađuje što je serija izazvala ogromnu raspravu o tome što bi dobra dječja televizija trebala - a što ne bi smjela sadržavati.

Od premijere u subotu, mnogi su osudili ideju o crtanom filmu i muškarcu koji ne može kontrolirati svoj penis.

"Je li ovo zaista poruka koju želimo poslati djeci dok smo usred ogromnog vala #MeToo?" napisala je danska autorica Anne Lise Marstrand-Jørgensen.

Emisija dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što je TV voditeljica Sofie Linde pokrenula danski pokret #MeToo.

Inače, početak ovog crtanog filma možete pogledati OVDJE.

Christian Groes, profesor i istraživač spolova sa sveučilišta Roskilde, rekao je kako vjeruje da programsko slavljenje moći muških genitalija može samo vratiti ravnopravnost: "Ovjekovječuje standardnu ideju patrijarhalnog društva i normalizira 'kulturu svlačionice'... koja je korištena za opravdanje mnogih loših ponašanja muškaraca. To bi trebalo biti smiješno - pa se smatra bezazlenim. Ali nije. I ovo učimo svoju djecu."

Erla Heinesen Højsted, klinička psihologinja koja radi s obiteljima i djecom, rekla je, pak, kako vjeruje da protivnici emisije možda "previše razmišljaju".

"John Dillermand razgovara s djecom i dijeli njihov način razmišljanja - a djeci se genitalije čine smiješnima", rekla je. "Emisija prikazuje čovjeka koji je impulzivan i nije uvijek pod kontrolom, koji griješi - poput djece, ali što je najvažnije, Dillermand to uvijek ispravi. Preuzima odgovornost za svoje postupke. Kad mu, na primjer, žena kaže da treba držati penis u hlačama, on je sluša. Što je lijepo. On je odgovoran."

DR, danski javni servis, više puta je izazvao kritike zbog sličnih odluka. Još jedna emisija za djecu je i Onkel Reje, popularna osoba koja psuje, puši lulu i izbjegava kupke. Lik u emisiji Gepetto News razljutio je konzervativce 2012. kada je otkrio ljubav prema "cross-dressingu" (oblačio žensku odjeću). Emisija Ultra Smider Tøjet izazvao je ogorčenje 2020. godine predstavljajući djeci od 11 do 13 godina grupu golih odraslih ljudi, ali, tvrdi Højsted, takva kritika je - neopravdana.

"Kakvu kulturu stvaramo za svoju djecu ako im je u redu da na Instagramu vide 'savršena' tijela - poboljšana, digitalno ili kozmetički - ali ne i 'prava tijela'?" rekla je.

DR je odgovorio na najnovije kritike rekavši da je jednako lako mogao napraviti program "o ženi koja nema kontrolu nad svojom 'rodnicom'" i da je najvažnije da djeca uživaju u Johnu Dillermandu, piše Guardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije