Danska kraljica se cijepila protiv koronavirusa

1
Radiosarajevo.ba
Danska kraljica se cijepila protiv koronavirusa
Foto: Wikipedia / Margareta II

Danska kraljica Margareta II, veoma omiljena u narodu, primila je prvu dozu cjepiva protiv COVID-19.

"Njeno Veličanstvo Kraljica cijepljena je danas protiv koronavirusa. Kraljica će se za tri sedmice docijepiti", navodi se u priopćenju dvora.

Margareta II. je u 2020. proslavila 80. rođendan pa je među prvima u zemlji na redu za cijepljenje.

Gradske vlasti Copenhagena su planirale prvo cijepiti štićenike domova penzionera, starije od 65 godina koji su osjetljiva zdravlja i medicinsko osoblje koje je najizloženije.

Gotovo 30.000 ljudi od 5,8 miliona stanovnika u Danskoj koji u pravilu slušaju preporuke zdravstvenih vlasti, primilo je injekciju Pfizer/BioNTechova cjepiva od početka kampanje 27. decembra.

Margareta II uživa velik ugled u toj skandinavskoj monarhiji.

"Ostat ću na prijestolju dok ne padnem s njega", rekla je ta okorjela pušačica, umjetnica i poliglotkinja s mnogim talentima, čiji je suprug, princ Henrik, rođen u Francuskoj, umro 2018.

Porodica danskog prijestolonasljednika Frederika bila je početkom decembra u izolaciji pošto je njegovu najstarijem sinu, princu Christianu, dijagnosticiran COVID-19, prenosi hina.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije