Danska i Nizozemska poslat će Ukrajini 14 modernih tenkova

0
Hina
Danska i Nizozemska poslat će Ukrajini 14 modernih tenkova
Foto: EPA / Stiže vojna pomoć / Ilustracija

Danska i Nizozemska planiraju zajedno poslati Ukrajini 14 tenkova Leopard 2A4, objavili su njihovi dužnosnici uoči sastanka u Njemačkoj u petak o koordiniranju slanja oružja Ukrajini.

Moderni tenkovi neće biti poslani iz njihovih zaliha, nego će ih kupiti od njemačke industrije, obnoviti i donirati Kijevu.

Mogli bi biti isporučeni 2024., a stajat će 165 miliona eura. Nizozemska želi učestvovati i u dvije druge sheme za nabavku municije.

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Jedna je europska inicijativa kojoj će Nizozemska pridonijeti sa 130 miliona eura. Jednak iznos dat će i njemačkoj shemi za nabavku municije.

"Ti kapaciteti omogućit će Ukrajini da se bori kako bi oslobodila dijelove zemlje od ruske okupacije", rekla je nizozemska ministrica odbrane Kajsa Ollongren i dodala:

"Ukrajinska i europska sigurnost neraskidivo su povezane."

Njemačka i nekoliko drugih europskih zemalja već su poslale različite modele tenkova Leopard Kijevu, a druge zemlje poslale su druge tipove tenkova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije