Poljska će poslati još deset tenkova Leopard 2 Ukrajini

2
Fena
Poljska će poslati još deset tenkova Leopard 2 Ukrajini
Foto: Ukrinform / Leopard 2 / Ilustracija

Poljska će poslati još deset tenkova njemačke proizvodnje Leopard 2 u Ukrajinu ove sedmice, saopćio je u utorak 7. februara, poljski ministar odbrane.

"Četiri (tenka) su već u Ukrajini, još deset će krenuti u Ukrajinu ove sedmice", izjavio je Mariusz Blaszczak na konferenciji za novinare.

Poljska je obećala da će poslati ukupno 14 tenkova Leopard 2.

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Blaszczak je u utorak otišao na sastanak ministara odbrane Europske unije u Stockholmu kako bi razgovarali o sigurnosti Evrope i podršci Ukrajini.

"Predviđamo i razgovore s Borisom Pistoriusom, njemačkim ministrom odbrane. Osnovno pitanje o kome ćemo razgovarati je mala dostupnost rezervnih dijelova za tenkove Leopard", rekao je Blaszczak.

Ovaj problem bi mogla da riješi prije svega njemačka industrija oružja, a Poljska je također spremna da proizvodi takve dijelove, dodao je on.

"Spremni smo pokrenuti servisni centar u Poljskoj, koji će se baviti popravkom i servisiranjem tenkova Leopard isporučenih Ukrajini", izjavio je Blaszczak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije