Danas odluka: Velika Britanija uklanja Hrvatsku s liste sigurnih zemalja?

Radiosarajevo.ba
Danas odluka: Velika Britanija uklanja Hrvatsku s liste sigurnih zemalja?
Foto: EPA-EFE / COVID-19 u Hrvatskoj

Hrvatska bi danas mogla biti uklonjena s popisa sigurnih koridora za putovanje Velike Britanije, nakon što su tamo potvrđeni prvi uvezeni slučajevi koronavirusa povezani s boravkom toj zemlji, prenose agencije. 

Britanska će vlada, pišu britanski mediji, vjerovatno ukloniti Hrvatsku s popisa sigurnih zemalja zbog porasta broja slučajeva koronavirusa.

Ukoliko dođe do toga, svi koji u Veliku Britaniju uđu iz Hrvatske morat će u 14-dnevni karantin. Odlukom bi mogle biti pogođene hiljade britanskih turista koji trenutno borave u Hrvatskoj.

Britanski ministar prometa Grant Shapps susreo se u srijedu popodne s drugim ministrima kako bi razgovarali o idućim potezima, a službena bi najava mogla biti objavljena već danas.

Guardianu je rečeno da su službenici vladinog Zajedničkog centra za biosigurnost identificirali određene slučajeve koronavirusa koji su uvezeni u Britaniju iz Hrvatske.

Nije poznato koliko je slučajeva potvrđeno, ni gdje, ali je utvrđeno da je broj uvezenih slučajeva iz Hrvatske na sličnom nivou kao broj potvrđenih slučajeva uvezenih iz Španije, prije nego što je ta zemlja uklonjena s liste sigurnih u roku od samo nekoliko sati, što je izazvalo velike probleme mnogim turistima.

Kada su nedavno Francuska i još nekoliko zemalja uklonjene s liste, vlada je ipak dozvolila rok od 30 sati za prilagodbu pa se vjeruje, navodi list, da će takav slučaj biti i s Hrvatskom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije