Danas ističe rok: Važno pravilo za vozače u Njemačkoj

0
Radiosarajevo.ba
Danas ističe rok: Važno pravilo za vozače u Njemačkoj
Foto: EPA-EFE / Njemačka Autoput

U Njemačkoj se moraju zamijeniti milioni vozačkih dozvola. Ova zamjena je određena prema godini rođenja vozača ili prema datumu izdavanja.

Razlog zamjeni vozačkih dozvola je zaštita od krivotvorina, a nakon zamjene sve vozačke dozvole bit će evidentirane u zajedničkoj bazi podataka i imati rok valjanosti od 15 godina.

Naime, od 2013. godine vrijedi pravilo da novoizdane vozačke dozvole vrijede samo ograničeno razdoblje od 15 godina. U sklopu ove nove uredbe starija generacija vozača do sada je imala obvezu samo zamijeniti svoje vozačke dozvole do 2033. godine.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Koliko vremena Nijemci provode u saobraćajnim gužvama?

Koliko vremena Nijemci provode u saobraćajnim gužvama?

Ovisno o godini rođenja, papirnate vozačke dozvole morale su se zamijeniti između 19. janaura 2022. i 19. janaura 2033., piše Fenix-magazin.

Do sada su rok važenja imale samo vozačke dozvole izdane nakon 2013. godine, no to bi se postupno trebalo promijeniti. Zamjena vozačkih dozvola je ogroman projekt: pogođeni su vlasnici oko 15 miliona papirnatih vozačkih dozvola izdanih do 1998. i oko 28 miliona vozačkih dozvola između 1999. i 19. janaura 2013. godine. Postupni raspored predložio je Odbor za promet, a odobrilo ga je Savezno vijeće.

Istek roka valjanosti znači da dokument gubi valjanost, ali ne i da vlasnik gubi vozačku dozvolu.

Idete često u Njemačku? Od iduće godine mijenjaju se mnoga pravila, ovo trebate znati

Idete često u Njemačku? Od iduće godine mijenjaju se mnoga pravila, ovo trebate znati

Prvi vozači koji su pogođeni imali su papirnatu vozačku dozvolu i rođeni su između 1953. i 1958. godine. Nakon što im je rok već produljen, vozačku su morali zamijeniti svoju vozačku dozvolu do 19. jula 2022. godine.

Sada, odnosno do 19. janaura 2023. godine, na redu su rođeni od 1959. do 1964. godine.

Od 2013. godine vrijedi pravilo da novoizdane vozačke dozvole vrijede samo ograničeno razdoblje od 15 godina. U sklopu ove nove uredbe starija generacija do sada je imala obvezu samo zamijeniti svoje vozačke dozvole do 2033. godine. Kako je saopćeno iz Saveznog ministarstva digitalizacije i prometa, rokovi za zamjenu vozačke dozvole su sljedeći.

Ovisno o godini rođenja, vozačke dozvole moraju se zamijeniti između 19. januara 2022. i 19. janaura 2033.

Razlog ranijeg isteka vozačkih dozvola je rasterećenje nadležnih tijela kako bi se mogli nositi s velikim brojem budućih zahtjeva. Time se osigurava da se zamjena može obaviti bez dugog čekanja, jer se zahtjev za zamjenu može podnijeti samo osobno. Ovdje je nadležna služba za vozačku dozvolu dotičnog mjesta prebivališta, zamjena bi trebala koštati 25 eura. Nova vozačka dozvola tada vrijedi 15 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije