"Damir Jusupov je pravi musliman": Rusija slavi pilota koji je spasio 233 života

J. M.
"Damir Jusupov je pravi musliman": Rusija slavi pilota koji je spasio 233 života
Foto: TASS / Damir Jusupov

Svjetski mediji izvijestili su o drami koja se u četvrtak događala u avionu Airbus A321 ruske aviokompanije Ural Airlines. Samo što je avion uzletio iz Moskve ka Simferopolju, letjelica se sudarila s jatom galebova.

Posada je bila prisiljena spustiti Airbus u kukuruzno polje, a prinudno slijetanje obavljeno je savršeno. Niko od 226 putnika i 7 članova posade nije smrtno stradao niti bio teže povrijeđen, iako su neki zatražili ljekarsku pomoć.

Rusija: Avion se sudario s jatom ptica i prinudno sletio, ima povrijeđenih

Umješnost pilota Damira Jusupova izazvala je divljenje Rusije i cijelog svijeta: Svetlana Babina svjedočila je da su mu putnici aplaudirali, a premijer Rusije Dmitrij Medvedev najavio je državne nagrade za Jusupova i kopilota Georgija Murzina.

Tako je Damir Jusupov postao heroj Rusije, a mediji su pokušali saznati više o njemu.  Dnevni list Moskovskij Komsomolets (MK) upoznao je čitatelje sa likom i djelom Damira Jusupova i to kroz svjedočenja njegovih prijatelja.

Oni koji dobro poznaju kapetana aviona Airbus A321 Damira Jusupova, govore jednim glasom: Ovaj podvig u potpunosti je u skladu s njegovim karakterom, piše moskovski list i dodaje:

Prije nego što je postao pilot, Damir je radio kao advokat i živio u Sizranju u regiji Samara. Rinat Šarafutdinov, Damirov prijatelj i kolega, ispričao je za MK da je riječ o vrijednom porodičnom čovjeku, muslimanskom vjerniku.

"Damir Jusupov je radio kao advokat, a dugi niz godina bio je zamjenik predsjedavajućeg tatarske nacionalne kulturne autonomije sizranjskog gradskog okruga", kaže Rinat Irfanovič koji ga je naslijedio na toj funkciji.

Sizranj je grad od nekih 170 hiljada ljudi. Mnogi dobro poznaju Damira. On je najpouzdanija, najplemenitija, najiskrenija osoba. U njega se čovjek može osloniti u svemu. Općenito, pravi musliman, piše MK.

Damir je čovjek velikog intelekta, ali tih. Niko se ne sjeća da je na nekoga podigao glas ili da je "planuo", govore njegovi poznanici. Ali, uprkos suzdržanosti, u ovom 41-godišnjaku se uvijek osjećala izuzetna unutrašnja snaga, moglo se očekivati junačko djelo.

Od dječačkih dana sanjao je o nebu jer je i njegov otac bio pilot koji je letio na helikopteru Mi-8. Međutim, u mladosti nije prošao ljekarski pregled za pilota pa je završio Pravni fakultet, godinama radio kao advokat.

San je ostvario u zrelim godinama: Godine 2013. diplomirao je na Državnom univerzitetu civilnog vazduhoplovstva Sankt Peterburga, a odmah nakon stjecanja diplome zaposlio se u kompaniji Ural Airlines.

"Pošto je Damir muslimanski vjernik, prije nekoliko dana smo se čuli, jedan drugom čestitali Kurban-bajram. Iako je zbog posla preselio na Ural, često dođe u Sizranj, prije 2,5 mjeseca je došao na Ramazan", priča  Rinat Šarafutdinov i dodaje da je Damir Jusupov uzoran porodični čovjek koji dosta pažnje poklanja odgoju svoje troje djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije