RF / Kurban-bajram u Moskvi: Slavilo 240.000 vjernika, čestitku uputio i Vladimir Putin

11. 08. 2019. u 14:17:00 J. M.

Shares: 993

Oko 240 hiljada vjernika prisustvovalo je proslavi Kurban-bajrama u moskovskim džamijama i dvije dodatne lokacije, rekao je šef Odjela za nacionalnu politiku i međuregionalne odnose Vitalij Sučkov.

"Ove godine proslava Kurban-bajrama održana je na šest mjesta - četiri džamije i dva montažna objekta. Bilo je oko 240 hiljada vjernika, sve je proteklo organizirano, nije bilo problema", rekao je Vitalij Sučkov.

Napomenuo je da su volonteri pomagali u organizaciji rada na lokacijama, a ranije su moskovske vlasti objavile da će o javnom redu i sigurnosti vjernika brinuti 3.500 policajaca.

"Volonteri su odradili jako dobar posao. Jasno su usmjeravali hiljade ljude do mjesta na kojima su održane vjerske službe", objasnio je Suchkov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao danas je ruskim muslimanima Kurban-bajram porukom na web stranici Kremlja.

"Drago mi je što ruski muslimani njeguju bogato kulturno i duhovno nasljeđe svojih očeva i djedova i obrazuju mlađu generaciju da poštuje historiju, tradiciju i običaje svojih predaka", poručio je Putin u čestitci i naglasio doprinos muslimanskih organizacija razvoju plodne saradnje s državnim i javnim institucijama, u održavanju međuetničkog i međuvjerskog dijaloga u Rusiji.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA