Sukob zbog MIG-ova Ukrajini: Poljska nudi svoje, Pentagon kaže "to ne može"

1
Radiosarajevo.ba
Sukob zbog MIG-ova Ukrajini: Poljska nudi svoje, Pentagon kaže "to ne može"
Foto: US Air Force / Poljski vojni avioni MIG-29

Poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau objavio je u utorak da je zemlja "spremna poslati - odmah i besplatno - sve svoje avione MiG-29 ruske proizvodnje u [američku] zračnu bazu Ramstein i staviti ih na raspolaganje vladi Sjedinjenih Država Amerike".

Trebao je ovo biti prvi korak u realizaciji ideje da SAD preuzme avione i potom ih donira Ukrajini - a, zemlji koja ih donira, omogući kupovinu drugih borbenih aviona - no Pentagon je objavio priopćenje u kojem se kaže da to nije izvediv plan.

"Perspektiva borbenih aviona 'na raspolaganju Vladi Sjedinjenih Američkih Država' koji polijeću iz američke/NATO baze u Njemačkoj kako bi letjeli u zračni prostor koji se osporava s Rusijom, nad, Ukrajinom stvara ozbiljnu zabrinutost za cijeli NATO savez", rekao je John Kirby, glasnogovornik Pentagona.

Sarajevski heroji: Vatrogasci izvukli mladunče koze iz bunara i predali ga vlasniku

Sarajevski heroji: Vatrogasci izvukli mladunče koze iz bunara i predali ga vlasniku

"Nastavit ćemo se konsultirati s Poljskom i našim drugim saveznicima u NATO-u o ovom pitanju i teškim logističkim izazovima koje ono predstavlja, ali ne vjerujemo da je prijedlog Poljske održiv."

Visoki dužnosnik administracije rekao je u utorak navečer da je Bijela kuća u dosljednoj komunikaciji s poljskom vladom o tome kako najbolje pružiti sigurnosnu pomoć Ukrajini.

"To je dijalog koji će se apsolutno nastaviti do i kao dio potpredsjednikovog putovanja", rekao je dužnosnik. "Ovo je ključni prioritet za nas i za sve naše saveznike u NATO-u i stoga očekujemo da ćemo nastaviti razgovarati o tome kako postići ovaj zaista važan cilj."

Istovremeno je objavljeno da američka potpredsjednica Kamala Harris treba kasnije danas stići u Poljsku kako bi se sastala s čelnicima ove države u Varšavi.

Zračna baza Ramstein u jugozapadnoj Njemačkoj sjedište je američkih zračnih snaga u Europi i savezničke zračne komande NATO-a.

Podsjetimo i da su Ukrajinci zatražili da im se pošalju MIG avioni, kako njihovi piloti, koji se bore protiv Rusa, ne bi morali prolaziti dodatne obuke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije