"Čudno kao sam vrag": Priča o zaraženim ljudima koji su bolesni već mjesecima...

Radiosarajevo.ba
"Čudno kao sam vrag": Priča o zaraženim ljudima koji su bolesni već mjesecima...
Foto: Xinhua / Pluća oboljelog

Sredinom marta, britanski profesor Paul Garner dobio je simptome, kako je mislio, slabe prehlade. Profesor infektivnih bolesti, Garner je bio na vezi s kolegom Davidom Nabarrom, specijalnim britanskim izaslanikom za pandemiju. 

Na kraju razgovora, Nabarro je savjetovao Garnera da odmah ode kući u samoizolaciju. Garner je tako i učinio, iako se osjećao samo "malo čudno". Nekoliko dana kasnije, kako piše Guardian, našao se usred borbe s podivljalom infekcijom COVID-19, koju uzrokuje novi soj koronavirusa, SARS-CoV-2.

Kaže da je izgledalo kao da vas neko zlostavlja i stalno udara palicom.

"Simptomi su bili čudni kao vrag. Izgubio sam čulo mirisa, osjećao sam težinu u cijelom tijelu, bio sam slab, prsa su bila stisnuta, a srce lupalo." 

U jednom trenutku bio je siguran da umire. Pokušao je guglati "fulminantni miokarditis", ali nije uspio da se snađe na ekranu mobitela. Mislio je, ipak, da će bolest pobijediti brzo. Ipak, simptomi su se nastavili. Prestali bi, pa bi se ponovo vratili, a on bi se našao u lošem stanju, katastrofalnih emocija i teške iscrpljenosti. 

Garnerovi simptomi trajali su duže od sedam sedmica. Imao je migrene, mučnine, proliv, tinitus, probadanja u cijelom tijelu, vrtoglavicu i - artritis u rukama. Svaki put kad bi pomislio da je bolje, bolest bi se vratila. 

"Frustrirajuće je. Počnete sumnjati u sopstveni um, vaši partneri pitaju se da nije nešto psihološki loše s vama", navodi on. 

Guardian navodi i detalje posljednje istraživanja: jedan od 20 COVID pacijenata imat će dugotrajne simptome (traju dva, tri mjeseca ili duže). 

Profesor Tim Spector, iz londonskog King's koledža, koji je razvio aplikaciju za praćenje COVID-19 infekcije (svi koji misle da imaju simptome, na dnevnoj bazi opisuju svoje stanje), poručuje kako je tačno da se mali procent oboljelih duže oporavlja. 

Njegovu aplikaciju koristi između 3 i 4 miliona osoba, a Spector procjenjuje da je njih oko 200 hiljada prijavilo da su im simptomi trajali duže od šest sedmica. 

Navodi se i da sve više pacijenata nema ni groznicu ni kašalj - većina ima bol u mišićima, grlobolju i glavobolju. Spectorova aplikacija je utvrdila 15 simptoma.

"Proučavao sam sto bolesti. COVID je najčudnija s kojom sam se susreo u svojoj medicinskoj karijeri", naveo je on.

Lynne Turner-Stokes, profesorica rehabilitacijske medicine također pri King koledžu, navodi da je COVID multiorganska bolest koja može utjecati na bilo koji organ. Uzrokuje ugruške, mikrovaskularne probleme te utječe na pluća, mozak, koću, bubrege i nervni sistem. Neurološki simptomi mogu biti blagi (glavobolja) ili teški (konfuzija, delirij, koma).

Još uvijek ne znamo zašto je to tako. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije