Dr. Alemka Markotić objasnila: Ovo dosad znamo o novom koronavirusu

Radiosarajevo.ba
Dr. Alemka Markotić objasnila: Ovo dosad znamo o novom koronavirusu
PrtScr/Dnevnik.hr / Dr. Alemka Markotić

Direktorica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević i sarajevska ratna doktorica, dr. Alemka Markotić objasnila je što do sada znamo o novom koronavirusu.

"Svi se slažemo da je to jedan od najneobičnijih virusa s kojima smo se susreli", rekla je Markotić gostujući na Novoj TV.

Iako se do sada mislilo da je virus došao od šišmiša, profesorica Markotić sve više vjeruje najnovijem otkriću da je za virus kriv kunopas?!

"Sada je pitanje je li se virus tu našao slučajno ili se replicira u toj životinji", kaže Markotić.

Komentirala je simptome koronavirusa, kao što je primjerice gubitak osjeta mirisa. Kaže da su liječnici zadovoljni kad netko ima taj simptom jer onda znaju o čemu se radi.

Ovaj virus svakodnevno iznenađuje i zbunjuje i liječnike i naučnike.

"Kad vi imate upalu pluća i kad je jako opsežan nalaz na plućima, to je znak da je i bolesnik teško bolestan. Ovdje je bilo situacija kad smo imali opsežne nalaze na plućima, a bolesnik je bio s blagim ili nekakve minimalne nalaze na plućima, a teži klinički oblik", objasnila je Markotić.

Kao jednu od dosta čestih komplikacija liječnici bilježe i pojavu krvnih ugrušaka, posebno opasnih ako dospiju u pluća, srce ili mozak.

Još nije jasno zašto su djeca pošteđena i kada obole imaju lakši oblik bolesti.

Do sada nije potvrđeno vraća li se virus nakon što se preboli niti koliko dugo ostaje u tijelu.

"Za sada je kod nas oko 55 dana. Sve te osobe su bile bez simptoma, ali još su imale virus", zaključila je Markotić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije