Epohalno arheološko otkriće: Pronađena najstarija olupina broda

Radiosarajevo.ba
Epohalno arheološko otkriće: Pronađena najstarija olupina broda
Foto: Twitter / Najstarija olupina broda
Drveni grčki trgovački brod, star najmanje 2.400 godina, pronađen je pronađen je gotovo netaknut na dnu Crnog mora rekli su istraživači u utorak.

Brod je jedan od više od 60 drugi olupina koje je identificirao Arheološki projekat Crnog mora koji uključuje brodove iz Rimskog carstva i mornaricu Kozaka iz 17. vijeka, prenosi Yahoo news pisanje AFP-a.


Tokom tri godine dugog projekta istraživači su koristili kamere za snimanja na velikim dubinama koje su se prethodno koristile za istraživanje nafte i gasa.


Mali komad plovila smo analizirali i potvrđeno je da je riječ o najstarijoj nedirnutoj olupini broda poznatoj čovječanstvu”, rekli su zvaničnici projekta u saopćenju.

Brod, koji leži na strani sa nedirnutim jarbolom i kormilima, datira najmanje 400 godina prije nove ere, u vrijeme kada je Crno more bilo trgovački centar za grčke kolonije.

Tim je rekao da je brod, koji je primjećen netaknut u blizini drevne grčke fabrike keramike, pronađen na dubini od oko 2.000 metara.

Voda na toj dubini nema oksigena to znači da organski materijali mogu biti čuvani hiljadama godina.

“Brod koji je preživio netaknut iz drevnog svijeta, leži na dubini većoj od dva kilometra. Mislili smo da to nije moguće”, rekao je voditelj projekta i profesor sa Univerziteta u Southamptonu Jon Adams.

“Ovo će promijeniti sva naša shvatanja i saznanja o gradnji brodova i pomorstvu u drevnom svijetu”, kazao je Adams.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije