Pronađene lobanje medvjeda i kune stare oko 14.000 godina

Radiosarajevo.ba
Pronađene lobanje medvjeda i kune stare oko 14.000 godina

Tokom istraživanja pećine Direkli, u Kahramanmarasu, u Turskoj, pronađene su lobanje medvjeda i kune za koje se pretpostavlja da potiču iz perioda od prije 14.000 godina.

Istraživanja u pećini Direkli, u kojoj su ranije pronađeni ostaci i predmeti paleolita i pleistocena, započeta su 2007. godine.

U istraživanjima koja vodi Cevdet Merih Erek, s Odsjeka za arheologiju Univerziteta Haci Bayram Veli u Ankari, učestvuju predstavnici Ministarstva za kulturu i turizam Republike Turske i studenti.

Erek je za Anadolu Agency (AA) izjavio kako nastavljaju dobijati značajne podatke o arheologiji gradova i Anadolije.

Dodao je kako su u pećini pronašli kosti i lobanje kune i medvjeda što govori mnogo toga o vjerovanjima u tom periodu.

Istakao je kako vjeruju da lobanje potiču iz perioda od prije 14.000 godina i da pretpostavljaju da su korištene u vjerskim obredima.

"U jednom dijelu pećine smo pronašli samo dijelove lobanja medvjeda i kune. To što su lobanje ovih životinja bile samo tu, znači da su vjerovatno bile istaknute negdje u blizini, što govori o vjerovanjima u to vrijeme", dodao je.

Istraživanja na površini počela su 2006. godine na inicijativu Cevdeta Meriha Ereka, a iskopavanja u pećini počela su 2007. godine. Do sada su pronađeni ostaci skeleta glodara, mesojeda i biljojeda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije