Crne prognoze se ostvarile: Milion zaraženih od COVID-19, više od 50.000 umrlih

Radiosarajevo.ba
Crne prognoze se ostvarile: Milion zaraženih od COVID-19, više od 50.000 umrlih
Foto: EPA-EFE / Milion zaraženih od COVID-19, više od 50.000 umrlih

 "Narednih dana dostići ćemo milion potvrđenih slučajeva i 50.000 žrtava u svijetu", upozorio je prije nekoliko dana generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Gebrejesus, koji je izrazio duboku zabrinutost zbog brzog globalnog širenja koronavirusa koji je zahvatio 205 zemalja i teritorija.

Upravo večeras, u 20.04 sati, na stranici Worldometer objavljeno je da u svijetu ima milion oboljelih od COVID-19. Na žalost, od smrtonosnog koronavirusa umrlo je u svijetu više od 51.000 ljudi, a samo u Bosni i Hercegovini - 16. 

U posljednja 24 sata broj zaraženih osoba koronavirusom u BiH porastao je za 73 i sada ih je ukupno 532 osobe, 20 je ozdravilo od početka epidemije. Samo danas u BiH su preminula tri pacijenta. 

U Italiji ponovo veoma visok broj smrtnih slučajeva – u protekla 24 sata od posljedica koronavirusa preminulo 760 osoba, čime je broj žrtava porastao na 13.915, saopštila je tamošnja Agencija za civilnu zaštitu.

Guverner američke savezne države New York Andre Kuomo upozorio je da ukoliko se zadrži dosadašnji trend rasta zarežnih, da tamošnje bolnice imaju respiratora za još samo šest dana. 

Zbog velikog broja preminulih od zaraze COVID-19, krematoriji u New Yorku produžili su svoje radno vrijeme do doboko u noć, prenose agencije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije