COVID-19 / Island izdaje potvrde o vakcinaciji

27. 01. 2021. u 20:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 2

Island je počeo izdavati prve potvrde o cijepljenju kojima je cilj lakše putovanje onih koji su se zaštitili od covida-19, objavile su u utorak tamošnje vlasti.

"Oko 4,8 hiljada ljudi je na Islandu primilo dvije doze cjepiva protiv covida-19 i dobilo potvrdu na platformi dostupnoj na internetu od prošlog četvrtka", rekla je za agenciju France Presse islandska ministrica zdravlja.

Istaknula je da je cilj ponovno omogućiti cirkulaciju stanovnika između država, no islandska potvrda zasad vrijedi samo u toj ostrvskoj  državi. Island planira primati državljane EU-a koje će pokrenuti takav mehanizam ili preuzeti onaj koji će uspostaviti Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), javlja Hina.

Island nije dio Europske unije, ali je u šengenskom prostoru slobode kretanja koja je ograničena mjerama borbe protiv koronavirusa. Rasprava o tzv. covid pasošima koje olakšavaju putovanje trenutno je tema rasprave unutar EU-a, no daleko je od konsenzusa.

Države poput Grčke zagovaraju takvo rješenje da spase svoj turistički sektor, no zemlje poput Francuske i Njemačke smatraju tu raspravu preuranjenom.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA