Premijeri i ministri: BiH kreće u direktnu nabavku vakcina protiv COVID-a

Radiosarajevo.ba
Premijeri i ministri: BiH kreće u direktnu nabavku vakcina protiv COVID-a
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sastanak u Sarajevu

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija sastao se danas u Sarajevu s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i predsjednikom Vlade RS Radovanom Viškovićem s kojima bi trebao razgovarati o nabavci vakcina protiv koronavirusa.

Sastanku prisustvuju i ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić te ministar zdravlja RS Alen Šeranić.

Posljednji susret Tegeltije i entitetskih premijera održan je u novembru, a tada je razgovarano o epidemiološkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Nakon sastanka u zgradi institucija Bosne i Hercegovine, sudionici su se obratili novinarima.

"Danas smo htjeli sumirati koliko je BiH spremna za početak vakcinacije i razgovarali smo o problemu nabavke vakcina, tačnije o dva mehanizma nabavke vakcina protiv COVID-a. Zajednički smo konstatovali da je pandemija globalni problem i da tako treba tretirati i ovaj problem. Sve što je bio dio dogovora sa WHO je završeno, vezano za pripreme vakcinacije", poručio je Tegeltija.

Napomenuo je da je sve plaćeno za vakcine, ali da nije realizovano.

"Govorili smo da će proces početkom u prvom kvartalu ove godine. Vakcina se pojavila i ranije u svijetu, što je dobro. Nije dobro da nijedan sistem nije počeo da distribuiše te vakcine. Prve vakcine će dobiti vakcine krajem januara ili početkom februara. To su rokovi koje smo dobili. Sistem vakcinacije kroz EU će biti jasniji danas, poslije sastanka danas u Briselu će taj datum biti jasniji. U BiH postoji sve potrebno da građani dobiju vakcine", rekao je Tegeltija.

Ući će se u proces nabavki direktne nabavke vakcina protiv COVID-a.

"Pokrenut ćemo nabavku ruskih proizvođača i koje dolaze iz Kine, pa i drugih. Tokom sutra, entiteti će iskazati potrebe za ovim vakcinama. Vjerujemo da će COVAX sistem ispoštovati svoje i kroz EU, ali imajući u vidu kašnjenje, odlučili smo se za direktnu nabavku vakcina. Očekujemo zvanične stavove entiteta", objasnio je Tegeltija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije