COVID bolnice se pune: Ako se ovako nastavi, od subote neće biti slobodnih mjesta

3
Radiosarajevo.ba
COVID bolnice se pune: Ako se ovako nastavi, od subote neće biti slobodnih mjesta
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

COVID bolnice u Srbiji bi vrlo brzo mogle opet da se nađu u istoj situaciji u kojoj su u dva navrata bile prošle godine, u vrijeme dva najjača udara koronavirusa.

Iako ljekari tvrde da su kliničke slike sada lakše, ipak se popunjavaju i bolnički kapaciteti. Najviše hospitalizovanih je u Beogradu, gdje mjesta još ima samo u Batajnici, prenose Večernje novosti.

U srijedu iz ove ustanove otpuštena nsu 72 pacijenta, a primljeno 111.

BiH se odriče milijarde eura? Borjana Krišto: Rok je danas, mi ćemo se izjasniti u ponedjeljak

BiH se odriče milijarde eura? Borjana Krišto: Rok je danas, mi ćemo se izjasniti u ponedjeljak

"Trenutno imamo 670 hospitalizovanih, i mjesta za još 160 - kaže dr. Tatjana Adžić Vukičević, direktorka ove bolnice i dodaje: 
Ako se nastavi ova dinamika prijema, od subote nećemo imati slobodnih mjesta. Po kliničkim slikama ljudi koji se lječe, vidi se da je u pitanju delta soj. Svi imaju masovne upale pluća. Mali je broj pacijenata sa omikronom na bolničkom lječenju. I naš kadar je desetkovan. Imamo 27 zaraženih ljekara i 17 medicinskih sestara. Došle su kolege da pomognu: iz "Mišovića", "Zvezdare", "Zemuna", ali moram da tražim još 60 sestara.

Broj novoinficiranih jučer je pao na 17.674, ali su svi drugi epidemiološki parametri u pogoršanju.

Broj umrlih se popeo na 40, hospitalizovanih na 3.301, a pacijenata u najtežem stanju, koji dišu uz pomoć mašina, na 142.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije