Covid-19: Od koronavirusa umro mladić koji je učestvovao u testiranju vakcine!

0
Radiosarajevo.ba
Covid-19: Od koronavirusa umro mladić koji je učestvovao u testiranju vakcine!
Foto: Pixabay / Ilustracija

U Brazilu je umro jedan od dobrovoljnih učesnika nacionalnih ispitivanja vakcine protiv koronavirusa koju su razvili Univerzitet u Oxfordu i britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneca. O tome je u srijedu izvijestio list Globo.

Prema novinama, smrt 28-godišnjeg dobrovoljca dogodila se "kao rezultat komplikacija od COVID-19". Međunarodni odbor za procjenu sigurnosti cjepiva u ponedjeljak obavijestio brazilsku nacionalnu agenciju za sanitarnu inspekciju (Anvisa, farmaceutski regulator) o incidentu.

"Zbog obaveza etičke povjerljivosti protokola istraživanja, regulatorni organi koji sudjeluju dobivaju djelomične podatke o istragama koje je provodio odbor koji je predložio dalja istraživanja", citira se u izjavi agencije.

Privatni istraživački institut "D'Or", koji provodi testiranje u Rio de Janeiru, pojasnio je da ukupno 8 hiljada ljudi u Brazilu sudjeluje u međunarodnom programu istraživanja droga, od kojih je polovina dobila dozu oxfordskog cjepiva, a druga polovina placebo.

Trenutno nije poznato da li je preminuli dobio placebo ili sam lijek, jer se studija provodi na dvostruki način.

AstraZeneca je 8. septembra obustavila treću fazu ispitivanja vakcine protiv koronavirusa u Sjedinjenim Državama zbog nuspojave kod jednog od svojih pacijenata.

Mediji su izvijestili da je vakcinirana dobrovoljka iz Velike Britanije razvila upalu kičmene moždine (poprečni mijelitis), rijetku, ali moguću neželjenu reakciju nekih cjepiva.

AstraZeneca je 9. septembra demantirala ovu informaciju, ističući da dijagnoza nije bila konačna. Glasnogovornik kompanije istakao je da je obustavljanje suđenja "rutinsko i neophodno u slučaju poremećaja koji potencijalno nije određen".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije