Dobre vijesti: Nastavljeno testiranje Oxfordove vakcine

Radiosarajevo.ba
Dobre vijesti: Nastavljeno testiranje Oxfordove vakcine

Nakon što je u srijedu farmaceutska kompanija AstraZeneca objavila da privremeno zaustavlja klinička ispitivanja vakcine protiv infekcije COVID-19, koju razvijaju u saradnji s Unvierzitetom Oxford zbog bolesti jednog od dobrovoljaca, s Univerziteta javljaju kako se testiranje nastavlja.

"Završen je postupak neovisnog pregleda i, slijedeći preporuke odbora za pregled i britanskog regulatora MHRA, ispitivanja će ponovno započeti na svim kliničkim mjestima u cijeloj zemlji", navodi se u saopćenju koje prenose britanski mediji.

Globalno, oko 18.000 dobrovoljaca primilo je studijske vakcine kao dio ispitivanja, a vakcina - koje je razvijeno zajedno s američkim farmaceutskim divom AstraZenecom - napravljeno je od oslabljene verzije virusa prehlade koja zaražava čimpanze.

Ovo je bila druga pauza u testiranju oksfordskog cjepiva za koronavirus, a to se rutinski događa u toku velikih kliničkih studija u slučaju kada ispitanik-volonter završi u bolnici, a da razlog obolijevanja nije odmah jasan.

Podsjetimo, američka farmaceutska tvrtka jedna je od devet kompanija čije su vakcine-kandidati trenutno u završnoj fazi ispitivanja.

Treća faza ispitivanja započela je 31. augusta i provodi se na oko 30 hiljada ispitanika u SAD-u, Brazilu, Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj republici. Radi se o fazi kliničkog ispitivanja cjepiva, koja se inače provodi na hiljadama ispitanika i traje po nekoliko godina.

Ranije je objavljeno da je ovo cjepivo uspješno prošlo prvu i drugu fazu kliničkog ispitivanja te se očekivalo da će biti među prvim vakcinama koja bi se mogla naći na tržištu, a da su pritom prošla sve potrebne faze kliničkih ispitivanja.

Naime, ranija istraživanja u koja je bilo uključeno oko 1000 dobrovoljaca pokazala su da je vakcina sigurna i da stvara imunitet.

U oxfordsko cjepivo polažu se velike nade, pa je Europska unija već osigurala pravo na kupnju do 400 miliona doza u slučaju njegova odobrenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije